Фестивалът Sofia MENAR се открива с филм за екзотичния остров Хормуз

От 14 до 31 януари в София ще се проведе осмото издание на фестивала Sofia MENAR, посветен на киното от Близкия изток и Северна Африка. Прожекциите ще бъдат в Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и къща музей Панчо Владигеров.

Програмата му ще започне с прожекция на иранския филм „Шареният остров”. Лентата е заснета на колоритния остров Хормуз, който се е превърнал в мечта за всеки турист със своите разноцветни постройки, древни португалски крепости и тайнствени традиции, които будят любопитство у малцината запознати със своята райска красота.

Сред останалите заглавия в програмата е най-награждаваният египетски филм за последните пет години „Момичето от фабриката” с четири награди от фестивала в Кайро и награда за най-добра актриса, и награда на ФИПРЕССИ от фестивала в Дубай. Филмът беше египетското предложение за чуждоезичен „Оскар” и е единственият египетски филм получил разпространение в Европа за изминалата година. Историята представя опитите на няколко жени да се противопоставят на предразсъдъците в обществото.

За първи път в програмата на Sofia MENAR е включен филм от Бангладеш. „Нейният неизвестен адрес” проследява историята на Шутопа, която цял живот се лута измежду родния си дом, дома на съпруга си и дома на сина си, докато накрая решава да се отправи с влак към неизвестна дестинация в търсене на своя собствен дом.

Още една държава разширява географските граници на фестивала, дебют в програмата ще направи филм от Бахрейн. „Дървото на сънищата” идва при нас с наградата на журито от фестивала в Кайро и със спиращи дъха гледки с едно от чудесата на света, свещеното дърво мескит, което оцелява повече от четири века в средата на безводната пустош около Джебел Дукхан и е напълно необяснимо откъде черпи водни запаси за съществуването си.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София, Институт Сервантес – София и Гьоте институт – София.

С медийното партньорство на BiT (Bulgarian International Television), cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.me, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, momichetataotgrada.com, rivva.info, списание 360 и списание Travel & Extreme Explorer

Сподели в: