Фестивалът 180° търси танцьори за "Черна песен" по Димчо Дебелянов

Фестивалът 180° търси изпълнители в областта на съвременния танц, танцов/музикален театър и пърформънс
Избраните артисти ще вземат участие в спектакъл, вдъхновен от стихотворението “Черна песен” на Димчо Дебелянов

За трето поредно лято българската пубика ще бъде провокирана да се потопи в света на съвременно изкуство с фестивала 180° от 23-и до 29-и юли в София. За тазгодишното издание организаторите подготвят силна и много разнообразна програма с международно участие, която включва концерти за съвременна класическа и експериментална музика, музкален театър, архитектурни изложби и късометражно кино. През следващите седмици ще бъдат анонсирани и пълната програма и артистите, които ще вземат участие в платформата за съвременно изкуство.

Повече от месец преди старта на събитието творци от различни сфери получават възможност също да се включат във фестивала, като станат част от иновативен танцов/музикален театър. Проектът ще бъде ръководен от съвременния танцов хореограф Сара Бицока (Италия) и музиканта Александър Хаджиев (България). Те обединяват усилия, за да създадат съвременно представление, вдъхновено от стихотворението „Черна песен“ на Димчо Дебелянов.

“Посредством телата на изпълнителите ще се търси израз на дълбоката човечност, иронията, изключителната деликатност и универсалната истина в поезията на символиста”, споделя Сара Бицока.

Като хореограф тя обединява традицията на танцовия театър с по-съвременни форми на изразяване. Това, което прави нейната работа различна, е чистото изследване, свързано с музиката, търсенето на нов движенчески речник, не само по отношение на крайния резултат, но най-вече в рамките на цялостния съзидателен процес.

Всички, желаещи да участват в проекта, следва да изпратят своите професионални автобиографии на адрес: info@180-degrees.org най-късно до 18 часа на 30 юни 2016 г. Необходимо е кандидатстващите да имат опит в поне два съвременни танцови проекта до момента. 

Участниците в представлението ще бъдат избрани след първоначална селекция по документи. Одобрените кандидати ще бъдат уведомени най-късно до 3 юли 2016 г. и поканени на кастинг (втора част от селекцията) в Derida Dance Center на 6 юли от 10 до 14 часа.

Всеки избран артист ще получи възнаграждение от 200 лв. за участието си в проекта. Репетициите ще се водят на английски език, а премиерата на представлението ще бъде на 27-и юли в рамките на фестивала 180°.

Фейсбук събитието за конкурса може да намерите тук – https://www.facebook.com/events/600745290094884/

Повече информация за фестивала, програма и участници може да следите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата – https://www.facebook.com/musicon180degrees

За Фестивал 180°
Фестивал 180° се провежда за трета поредна година в София, като всяка година добавя нови дисциплини и въвежда софийската публика в света на съвременното музикално изкуство. Всяка година в София гостуват артисти от над десет страни, които показват най-новите международни тенденции. Фестивалът се организира с подкрепата на Гьоте иниститут София и програма “Култура” на Столична община.

Проектът се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община и е част от Резидентската програма на Derida Dance Center 2016.

Сподели в: