Фестивалът „Следващо ниво сцена” поставя на фокус иновациите в изкуството

Пърформансът Low Cost показва националния ни образ през очите на туриста

На 4, 5 и 6 април „Червената къща” ви кани да видите, усетите и дегустирате България като един средностатистически турист в документално-сетивния пърформанс Low Cost на младия режисьор Стефан Прохоров. Low Cost е третото представление в програмата на фестивала „Следващо ниво сцена” на „Червната къща”, посветен на високите технологии в изкуството и иновативните идеи за въвличане на публиката в представлението. Пърформансът е адаптиран и за англоезична публика и ще се играе пет пъти на трите дати.

Какъв образ създаваме на България като туристическа дестинация? И как този образ, който продаваме за себе си, се отразява върху самите нас? Това са само някои от въпросите, които вълнуват екипа на Lоw Cost.

„Low Cost” е сякаш е събирателен израз на националното ни усещане и самочувствие. Или поне това показва проучването, върху което изградихме спектакъла: интервюта, документи, личен опит…“, споделя режисьора на спектакъла Стефан Прохоров.

Low Cost е в необичаен формат: театър-променада. Зрителят се превръща в турист и пътува през всички пространства на „Червената къща“, като във всяко става част oт различни изживявания на туриста в страната: избира между брошури на реално предлагани безплатни туристически обиколки из София, пътува назад във времето към социализма, дегустира типични български продукти и дори купонясва на Слънчев бряг. Създаден на базата на документални материали – интервюта с работещи в туристическия сектор и представители на различни институции, спектакълът постепенно стига до отворена дискусия с публиката за това как образът, който продаваме за себе си, се отразява върху самите нас.

„Въпросът за туристическия ни имидж е и въпрос за чувството ни за идентичност. Какво означава тогава, че страната ни е нискобюджетна дестинация? Някъде между тези два въпроса се роди идеята за пърформанса“, казва Прохоров.

Екипът на Low Cost се състои от хора с опит в различни аспекти на документалния, сетивния и интерактивния театър. Всички те са сътрудничили в проекти от сроден характер, но за първи път се изправят пред начинание с подобен мащаб. Опитът им като независими артисти в различни международни проекти (САЩ, Китай, Испания, Унгария, Дания и др.) е една от причините да потърсят в темата за туризма симптоми на проблема за националната идентичност и нейното представяне в XXI век.

През 2017 г. Low Cost спечели финансиране от „Малък АРТ ДОК грант“ на платформата за документално изкуство В/ХОД. В журито за наградата бяха писателят Георги Господинов, журналистите Диана Иванова и Светослав Тодоров, както и съоснователят на „Червената къща“ Десислава Гаврилова и театралният режисьор Неда Соколовска.

Освен с финансовата подкрепа на В/ХОД и програмата „Малък АРТ ДОК грант“, Low Cost се осъществява благодарение на сдружение „Три шест пет”, Sofia Event House, туристическа агенция V Travel и ресторанти „Хаджидрагановите изби“ и „Хаджидрагановите къщи“.

Вход: 12/10 лв.

Повече информация за Low Cost ще намерите на Фейсбук страницата на пърформанса.

Повече за фестивала „Следващо ниво сцена”

Между 26 март и 29 май фестивалът „Следващо ниво сцена“ представя пет спектакъла, които използват високи технологии или иновативни начини за включване на публиката в създаването им. Освен на Low Cost, до 29 май можете да присъствате на концерта-пърформанс „Ре_зонанс” на Антони Райжеков (12 април), по време на който звукът на пианото се променя според емоционалните и физически реакции на изпълнителя, измервани със специално устройство, както и да отвлечете световни лидери и създадете нов световен химн с холандското трио Tin Men and the Telephone чрез тяхното мобилно приложениe Tinmendo. Фестивалът включва и дискусии и професионални срещи между гостуващи и български артисти и възможност за обсъждане на идеи, свързани с използването на новите медии и технологии в изкуствата. Осъществява се от „Червената къща” с подкрепата на програма „Култура” на Столична община. Още подробности за програмата и артистите ще намерите тук.

Сподели в: