Фестивалът "Златният делфин" ще се проведе за 14-ти път във Варна

Международният куклен фестивал "Златният делфин” ще се проведе за 14-ти път във Варна от 1 до 6 октомври 2008 г.. На форума в Държавния куклен театър ще се представят 20 театрални трупи с тридесетина постановки, като половината от тях са насочени към възрастните. Българските куклени театри, които ще участват, са 13.

Фестивалът "Златният делфин” се провежда на три години и има състезателен характер. Присъждат се награда за цялостен спектакъл (голямата награда "Златен делфин”), награди за драматургия за куклен театър (награда за нова българска куклена пиеса и награда за драматизация на литературно произведение), награди за режисура, сценография и актьорско майсторство в два раздела – за деца и възрастни (една награда за режисура, една награда за сценография, една награда за актьорско майсторство – женска роля, една награда за актьорско майсторство – мъжка роля), награди за музика на куклено-театрална постановка (една награда за оригинална музика, една награда за музикално оформление).

Във фестивалната програма са включени спектакли от България, Русия, Беларус, Румъния, Гърция, Сърбия, Италия. Очакват се още гости от Холандия, Франция, Белгия, Нигерия, Хърватска, както и над 200 български театрали.

Специално място на това издание на фестивала се отделя на ролята на кукления театър в терапевтичните практики. На тази тема ще са посветени няколко уъркшопа, два от които ще води Мадлен Лион – президент на Международната асоциация "Куклотерапия”.

Председател на петчленното жури е драматургът Розалия Радичкова. Останалите членове са режисьорът Катя Петрова, сценографът Майя Петрова, Шу-Минг – директор на Детски куклен театър Song Song Song – Тайпе, Тайван и Хулио Михел Вилакорта – директор на фестивала "Титиримунди” в Сеговия, Испания.

Сподели в: