Фестивалът за късометражни филми "В Двореца" навършва 10 години

Международният фестивал за късометражни филми навършва 10 години. Юбилейното издание ще се проведе и във Варна между 29 юни и 07 юли 2012 година. “В Двореца” е водещо събитие за България и региона, което представя най-новите международни тенденции на работа в областта на късометражното кино и дигиталните медии. През изминалите девет години "В Двореца" промени не само разбиранията ни за кино, но и създаде специален фестивален облик на Балчик и ДКИ – КЦ Двореца.

„Предстоящото Десето юбилейно издание на фестивала за първа година ще се проведе и в град Варна, но достойно ще защити постигнатото досега, като предложи богата и уникална филмова програма и серия от инициативи и съпътстващи събития, интересни за широката публика и полезни за всеки млад кино професионалист“, споделя директорът на фестивала Цанко Василев.

Традиционно ядрото на Фестивала съставляват състезателните програми (международна и национална), съпътствани от различни специални прожекции. Филмовата секция през 2012 година ще представи около 150 кратки филми от България и света, разпределени в тематични блокове.

Програмата ще включи голям процент европейски заглавия, като всеки филмов блок съдържа поне един филм от страни с нисък аудио-визуален капацитет. 85% от състезаващите се филми ще бъдат премиерни за България, а 30% от тях ще имат своята световна премиера на МФККВ Двореца”. Общият награден фонд, който ще бъде разпределен по различните състезателни категории е 10 000 евро.

Фестивалът приема заявки за участие от България в категориите игрален, документален, анимационен и експериментален филм до 15 април.

Още на Kafene.bg:

 Future Shorts с парти прожекции на новата фестивална програма в страната

Програма на фестивала "Пролетни шорти"

Сподели в: