Фестивалът “Бургаски изгреви” дари “Синьо-зелени целувки”

Бургаски изгреви” отново потърси и намери нестандартното в най-стандартното за Бургас – града, така известен с литературни четения и концерти. Те поканиха за свой гост … морето. За да помогнат в осъществяването на тази идея в Лятното издание на Фестивала се включиха поетите на арт-педагога Роза БояноваМитични птици” и певците на Кина Христова от клуб “Сезони”. Мястото не беше избрано случайно – младите таланти раздадоха своите “Синьо-зелени целувки” до Обелиска на моряка в Морската градина. На открито, близо до лирическия герой в своите произведения, за да може и то да се наслади на това, което му бяха подготвили.

Бургаската публика се удави в мечтите на малката цветна морска нимфа Антония Тодорова, разбра как Георги Георгиев пречупва света, през небесните стъкла, порадва се на Бистра Чиликова за мечтата й да въведе сериозен ред от брега до хоризонта и отвъд. Морето усети желанието на Елена Дремова да събере малък морски свят в една кана, за да му се любува вкъщи, видя как Калина Колева пише своите стихове с парченце залез между пръстите. Публиката се наслади на готварските морски тайни на Михаела Ненова, научени директно от водните създания. След това Ралица Андонова показа своя красив тих оптимизъм и отвори цветни чадъри напук на лошото време. А Бургас се понесе, летейки на автостоп от Шехерезада до Луис Карол и по-нататък заедно младата Анамария Колева и накрая се запозна с лиричната героиня на Десислава Кирязова, несъмнено дъщеря на морето, която ги покани в любовния пирует на водораслите и тангото на вълните.
Заедно с “Митични птици” на Роза Боянова своя принос за чудесното настроение на бургазлии дадоха и двама от най-талантливите певци от клуб “Сезони”, с ръководител Кина Христова.

Младата, красива Лидия Стаматова очарова със своето признание към най-важния гост на тържеството и съвсем откровено изпя “Обичам те, море”, а после като че малко “На инат” показа, че всичко може да постигне.

А Георги Милтиядов покани на “Гурбет блус” и покори публиката с поклона си към големия Пламен Ставрев с прекрасно изпълнение на неговата песен “Хълмът с лудата трева”.

Морето не остана безучастно и тази вечер им се отплати като превърна своите вълни в синьо-зелени митични целувки.

Сподели в: