Феноменалният руски виолист Юрий Башмет част от „Европейски музикален фестивал“ 2018

Носителят на награда „Грами“ и един от най-забележителните музиканти на нашето съвремие ще гостува у нас на 17 май в столичната зала „България“

Юрий Башмет ще свири със Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в концерт от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2018 и ще бъде солист във вокално-инструменталната композиция „Стикс“ за виола, хор и оркестър, създадена специално за него от грузинския композитор Гия Канчели. В изпълнението ще участва и Националният филхармоничен хор „Св. Обретенов“, ръководен от Славил Димитров. Началният час на събитието е 19:00 ч.

В програмата от поредицата „Руски приказки“ е включена също Симфония №5 от П. И. Чайковски, която ще прозвучи във втората част на концерта.
Местата са изчерпани, но поради огромния интерес организаторите пускат допълнителни билети, които могат да се купят само от касата на Софийската филхармония в зала „България“.
„Европейски музикален фестивал“ 2018 е част от Календара на културните събития на Столична община за тази година, съорганизатор е Министерството на културата на Р. България.

Юрий Башмет е роден през 1953 г. в Ростов на Дон и е признат за безспорния си принос към световната музика. Той успява да наложи виолата като популярен солов инструмент благодарение на уникалния си талант и артистично присъствие. Възпитаник е на Московската консерватория и е работил с най-известните композитори на нашето време. Реализирал е над 50 премиери на специално написани за него творби от Алфред Шнитке, Пол Рудърс, София Губайдулина, Марк Антъни Търнидж, Александър Раскатов, Джон Тавънър, Гия Канчели, както и редактирания за него и Гидон Кремер Двоен концерт за цигулка и виола от  Б. Бритън. Прочутият виолист има седем номинации за „Грами“, а през 2007 година става и носител на престижната награда за записи на творби от И. Стравински и С. Прокофиев.

Името на Башмет се свързва с първите в света рецитали за виола в някои от най-известните концертни зали по света – Карнеги хол, Концертгебау, Барбикан, залата на Берлинската филхармония, Ла Скала, Голямата зала на Московската консерватория и Голямата зала на Петербургската филхармония. Музикантът си сътрудничи с най-големите диригенти и оркестри от нашето съвремие, участва редовно в престижни международни фестивали.
През 1992 г. Юрий Башмет основава ансамбъл „Московски солисти“, а през 2002 г. става главен диригент и артистичен директор на Държавния симфоничен оркестър „Нова Русия“. Има множество реализирани записи и е ексклузивен артист на Deutsche Grammophon.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата. През 2015 година получи Наградата на Столична община в област „Музика“ за ярки постижения в областта на културата, през април 2017 бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация. Организира се по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и на Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.

Сподели в: