Феноменалният Норман Фостър идва в България

На 12 декември 2007 година в 13.00 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) в София ще бъде открита изложба на един от най-успешните съвременни архитекти – Норман Фостър. Създателят на Милениум Бридж в Лондон, купола на Райхстага в Берлин и обновения стадион Уембли, ще пристигне в София за откриването на изложбата, заедно с представители на неговата компания  „Фостър и партньори”. Посетителите на изложбата ще могат да видят макети, скици и видео-изображения на вече осъществени, изграждащи се или планирани авангардни проекти в цял свят.

Спенсър де Грей
,  главен проектант на компанията „Фостър и партньори”, ще изнесе открита лекция в Университета по архитектура, строителство и геодезия, аула „Максима”, на 12 декември 2007, 15.30 часа. Изложбата се организира по инициатива на Международната академия по архитектура, Международната фондация „Яков Чернихов”, с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на на културата.  Архитектурата на Норман Фостър ще бъде представена в България със съдействието на Националната галерия за чуждустранно изкуство, Съюза на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, Университета  по архитектура, строителство и геодезия, вестник „Строителство градът”, Eнел Марица Изток 3, ББТ Проджектс и Madara Bulgarian Property Fund.
                            
Норман Фостър основава компанията „Фостър и партньори” през 1967 година в Лондон. Неговият екип е осъществил различни авангардни проекти за създаване и обновление на градската среда, обществената инфраструктура, летища, частни сгради, здания с културни функции, офиси и дизайн на продукти. От създаването си до днес компанията е получила над 440 награди и официални признания за успех и е спечелила  над 70 международни конкурси.

Много преди редица други архитекти, Фостър изследва устойчивите подходи към архитектурата и екологията чрез изключително широка гама от проекти. Усетът към околната среда и нейното зачитане, залегнали в основата на философията на Фостър, не се ограничават с осъзнаването на климатичните промени, пестенето на енергията или вредата от въглеродните емисии, мега-градовете и отрицателните ефекти от тяхното разрастване. Неговата стратегия отчита и културните и исторически характеристики на мястото, за което е предназначено архитектурното здание, и показва как архитектът трябва да работи в комплексния контекст на обкръжението.

Едни от най-новите проекти на екипа на „Фостър и партньори” са  летище в Пекин, мостът-виадукт Мийо във Франция, летището в Хонг Конг, кулата Swiss Re и големият двор в Британския музей в Лондон. През 1999 година Норман Фостър е отличен със званието лорд от Кралица Елизабет ІІ за заслугите си.

Изложбата ще продължи до 15  януари 2008.

Още по темата

Сподели в: