Феерия от восък, звуци, багри и танц

Изложбата представя четирима от творците – членове на Сдружение „Приятели на Индонезия- Нусантра”.

С нея сдружението продължава утвърдена през годините традиция: да популяризира древната култура на четвъртата по население страна в света, разположена на повече от седемнадесет хиляди и петстотин острови, с уникална флора и фауна. Една от целите е да продължи изграждането на трайни мостове между двете ни страни в областите на
културата, изкуствата, науката, образованието и да се разкриват нови възможности за сътрудничество във всички сфери.

Изложбата представя малка част от уникалното творчество на Златка Бобева, която преди повече от тридесет години основава в Бургас и до сега ръководи първата школа по БАТИК в България. Стотици са нейните възпитаници овладели до съвършенство древната индонезийска техника, призната от ЮНЕСКО за индонезийския принос в световното културно наследие – техника при която се използва восък за рисуване на тъкани.

В изложбата е представен Евгени Чалъков, възпитаник на Великотърновския университет. Той и Даниела Колева са творци от града на художниците, столицата на Долината на розите и тракийските царе, гр. Казанлък. В изложбата участва и най новият член на Сдружение „Приятели на Индонезия – Нусантра” , младата, талантлива художничка Надежда Саргалиева, възпитаничка на Националната Художествена Академия.

Евгени Чалъков, Надежда Саргалиева и Даниела Колева са живописци. Работят областта на пейзажа, портрета и натюрморта.

Изложбата във Велико Търново е първата от поредицата изложби в страната / Търговище, Казанлък, Бургас, Шумен, Разград, Свищов, Стара Загора, Асеновград и др. и в чужбина / Белград, Полтава – месец август, Одеса – месец септември, а през месец октомври т.г. в Индонезия /. Тя се явява част от Проекта „Вселена на изкуствата” стартирал на 7 април 2011 г. в София.

След първия филиал в Търговище на Сдружение „Приятели на Индонезия – Нусантра” ще бъде официално обявен филиал и във Велико Търново.

Представените в изложбата творци са част от журито на конкурс за детска рисунка „Заветите на Кан Кубрат” посветен на 100 годишнината от откриване златното съкровище на основателя на Велика България и мястото на неговото погребение, с. Малая Перещепина, Полтавска област. Обявяването на конкурса ще стане при откриването на изложбата. Председател на журито е Златка Бобева.

Сподели в: