Фатих Акин и премиерата на филма "Раната", и книгата "В клинч"

На 25 март, в 21:15 ч., в кино Одеон Издателство "Колибрии" ще представи автобиографичната си книга "В клинч". Непосредствено след това ще се състои прожекция на най-новия му филм, „Раната“, който е сред акцентите в програмата на София Филм Фест.

„Правенето на кино е като бокса – казва големият германски артист от турски произход. – Разпределяне на силите, тактика, тайминг.“ Оттам и името на книгата „В клинч“, едно прекрасно сборище на разговори от работилницата на киното. Съмишлениците и партньорите на Фатих Акин знаят, че тайната на успеха му се състои от една-единствена дума и тя е естественост: „Правенето на филми е професия като всяка друга, но в нея има нещо метафизично и спиритуално. В края на краищата с филма се създава живот, някакъв вид паралелен свят. Въпросът е дали историята, която се разказва, може да се сдобие със собствен живот, да има собствена душа.“

Творческата биография на Фатих Акин е безпрецедентен пример за дръзко и свободно балансиране между две култури: едно постоянно пътуване между Босфора и Елба. Фатих Акин снима яростно, с цялото си сърце, същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си. Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите „Солино“, „Храна за душата“, „На прага на Рая“ и „Музиката на Истанбул“. Първия си голям успех постига с филма „Срещу стената“, за който печели „Златна мечка” в Берлин през 2004 година.

По думите на режисьора, „Раната“ е едновременно много личен и епичен филм, драма, приключение и уестърн, събрани в едно. Тази кинотворба е венецът на трилогията „Любовта, Смъртта и Дявола” и представя болката, която можем да причиним на другите – несъзнателно или нарочно, като показва тънката линия, разделяща доброто от злото.”

Филмът спечели отличия в Хамбург (2014) – номинация за наградата „Арт кино”, и във Венеция (2014) – награда „Виторио Венето”(специален диплом) и номинация за награда „Златен лъв”.

Очакваме ви на 25 март в 20:15 часа в кино Одеон за представяне на автобиографичната книга „В клинч”! Прожекцията на филма „Раната“ започва в 20:30 часа. Билети можете да закупите предварително от обявените за целта места. В рамките на събитието книгата на Фатих Акин ще се предлага с отстъпка!

Сподели в: