Фантастични герои влизат в Царския дворец в Нощта на музеите

Европейската нощ на музеите в Националния етнографски музей ще отбележим и тази година с разнообразна, атрактивна и приятна програма.

Из залите, коридорите и двора на музея ще бродят фантастични герои от филми, игри и книги. Турът им е специално за Нощта на музеите и е част от изложбата "COSPLAY – от игла до конец". Гостите ще могат да се снимат с косплейърите и да участват в конкурс за най-добро селфи. Снимките ще се публикуват във Facebook с хаштаг #selfieplay, като четирите най-добри ще получат награда.

Посетителите в Нощта ще видят общо четири изложби, две от които съвсем нови – "Накити и български народни носии", която се открива днес, и "COSPLAY – от игла до конец". В залите ще могат да се видят още познатата експозиция "Етнографски етюди", посветена на първия директор на Народния етнографски музей Димитър Маринов, както и изложбата "Срещи в Странджа" на архитектите от Сдружение за традиционни знания и занаяти "Мещра". Музикантите от Софийския духов оркестър и етногрупа "Гром Падина" ще изнесат в Княжеския дворец и градината до него два едночасови концерта. В духа на фантастичната етнографска нощ, създателите на анимационния проект Златната Ябълка ще представят проекта и ще покажат първия кратък филм – "Легенда за първия кукер".

При изхода ще се представи за първи път пред публика проектът за образователен център на Националния етнографски музей, изготвен от архитекти от Сдружение "Мещра" – партньори на кампанията, "Опознай традициите, за да обикнеш народа си!" за създаване на образователен център на НЕМ. Всеки гост ще може да подпомогне купуването на оборудване и обзавеждане за образователния център, като дари сума според възможностите си в кутията за дарения.

Вижте програмата на Националния етнографски музей за Европейската нощ на музеите тук.

Сподели в: