Фантазии и провокации във вид на риби и тотеми

Летен Бургас е не само плаж, море и заведения. Именно тук през най-горещия сезон си дават среща творци, за да представят своето изкуство. Галерия Богориди отново провокира с нещо различно, нови имена и търсения в изкуството.

Истинска творческа изненада поднесе на бургазлии австрийския художник Рихард Подлиска. Той избра да открие първата си самостоятелна изложба в България именно в черноморския ни град.

Роден през 1957 г. в Баден, близо до Виена. Завършва литография в Клагенфурд, а през 1986 г. и майсторски клас при проф. Хютер във Виена. Работи през последните години предимно графика, живопис и в областта на рекламата.

И като потвърждение, че сродните творци се намират въпреки разстоянията, е фактът, че Подлиска гостува в Бургас благодарение на вече познатия в града врачански художник Красимир Кръстев. Двамата се запознали чрез творбите си. Открили, че нещата, които сътворяват, се допълват и излъчват близки послания. Тогава решили да направят нещо общо. Така идеята добила завършеност.

Красимир се представя за трети път в Бургас, но с нови неща от камък, метал и стъкло, които допълват ексцентричните многоцветни платна на Рихард.

Австриецът владее различни стилове и похвати. Абстрактност и реалност се преливат в картините му. Фантазията на зрителя се отприщва, за да разгадае знаковите послания.

Платната излъчват една странна светлина. Риби, тотеми, всевиждащо око и странни лица, приличащи на маски, приказни и митологични проблясъци витаят и се преливат, наслагват се в червено, жълто, кафяво и синьо. Ярките цветове може би са взети от една далечна екзотична страна – Индонезия, където Подлиска е живял няколко години.

Самият художник е мълчалив, бяга от шума и суетата. Живее в своя свят, където витаят сенките на символиката. Някои от платната му дори са взети за обложки на CD на рок групи.

Изложбата ще гостува в галерията до 30 юли.

Сподели в: