Фадо кралицата Мариза с концерт в София през март 2017

Кралицата на фадото – Мариза, отново ще  пее за  българската публика. Тя ще гостува на сцената на зала 1 на НДК на 24 март 2017 г.

Мариза е фадо певица номер едно в Португалия и е смятана за наследница на великата Амалия Родригеш. Тя получи много овации с играта си в популярния филм на Карлос Саура „Фадо“, увеличил  известността на този музикален жанр и създал много негови фенове по света. Режисьорът Саймън Броутън  пък направи специален документален филм на Би Би Си за най-вълнуващата португалска музика с главен герой и заглавие „Мариза“.

Екзотичната португалка е добре позната и обичана от българската публика. Вече три пъти тя е аплодирана в препълнени зали у нас. Този път обаче тя пристига с още по-хубава музика от новия й албум “Mundo”, с повече опит, придружен с още много успехи и още много заслужени световни награди. 

Само през 2016 година Мариза спечели приза „BestArtist” наSonglinemusicawards, беше  номинирана за SIC`SGoldenGlobes, спечели наградата на ExecutivaMagazine за една от 20-те най-влятелни жени и успя да представи последния си албум на “Mundo” на дълго турне в САЩ.

Мариза е родена през 1973 г. в Мапуто – Мозамбик, от смесен брак между африканка и португалец. Още като дете семейството й се премества в Португалия и тя започва да пее фадо дори без да разбира думите по картинките, които нейният баща рисува. Издава първия си албум „Fado Em Mim” още на 26 години. Цялата й кариера до сега  е възходящ успех и преминаване от етап в етап и eдоказателство, че  е сериозен  артист с уникални гласови данни и изключителна артистичност. Нейният контакт с публиката допринася до голяма степен за успеха на концертите й,  на които всеки присъстващ се изправя и пее фадо, независимо от музикалността си. Мариза събира аплодисментина най-големите сцени в света – отпарижката Olympia и FrankfurtOpera до LondonRoyalHall, АmsterdamLeCarré, операта в Сидни и NewYorkCarnegieHall.

Тя прави дуети с най-добрите изпълнители и отдава почит с музиката си на най-великите преди нея. През 2004 г. на Олимпийските игри в Атина тя пее в дует със Стинг пeсента „AThousandYears“. Партньорствата й с Тито Парис, Конча Буйка, Руй Велозо, Иван Линс и Доминик Милър очертават  музикална линия от  хитове.  От своя първи албум „Fadoemmim“ до осмия – последен за сега – “Mundo”, Мариза измина дългия път  на млада певица с богат, жив глас и силна артистичност до големия артист от световна класа. В репертоара на Мариза здраво са вкоренени  класическото и съвременното фадо, обогатено с морните на  Кабо Верде, ритъм енд блус, класика или други скъпи на сърцето й ритми.

Мариза е звезда от най-голяма величина  каквито рядко се появяват на  световната музикална сцена, звезда – явление, от което много може да се  очаква и в бъдеще.

Албумът “Mundo” наMariza е на музикалния пазар от Орфей Мюзик, изключителен лицензиант на Warner Music International.

Концертът на Мариза се организира от продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж”, а билети се продават в системата на www.eventim.bg, като първите 300 броя са на промоционална цена.

Сподели в: