Фабрика за градско изкуство отвори врати в София

Първата Фабрика за градско изкуство вече функционира в София. Автори на проекта са провокативните артисти от групата Destructive Creation. Фабрика за градско изкуство нагледно показва как част от непотребните вещи, които изхвърляме, могат да имат полезен и интересен втори живот. Идеята за Фабриката бе сред петте победители в конкурса за иновативни идеи Keep Walking Bulgaria на шотландско уиски Johnnie Walker, които получиха финансиране от по 10 000 лв. по-рано тази година. Участниците в него трябваше да споделят своите лични идеи, които биха допринесли за прогреса на страната ни.

Само два месеца по-късно една от отличените идеи в конкурса е вече реализирана. Първите произведения на Фабриката са красиви дървени сцени за улични музиканти, направени от непотребен на пръв поглед дървен материал. Три сцени вече могат да бъдат видени на централни пешеходни места в столицата – градинките пред НДК и Националния театър „Иван Вазов”, както и в подлеза на Софийския университет. Във Фабриката са ремонтирани и изработени и пейките в градинката до църквата „Св. Седмочисленици”, както и артистичната дървена библиотеката, инсталирана пред театър „София”. Дизайнът и изработката на всички тези едновременно практични и красиви артефакти са дело на артистите от Destructive Creation.

Сред останалите отличени идеи в конкурса е изграждането на въздушна велоалея – „Колелиния”, разработването на автобус, задвижван от електричество, изрисуването на нова визия на фасадите на училищата с образователни цели и създаването на сайт, който стимулира четенето при деца и ги възпитава в дарителство.

Сподели в: