У нас гостува Националният балет на Испания

Емблематичната творба на Морис Равел "Болеро" ще бъде представена на три големи български сцени от най-престижната танцова компания за фламенко в света – Националния балет на Испания. За трети път той ще покори сърцата на столичани на 7 юни в зала 1 на НДК, а за първи път ще имат шанса да го гледат и в Русе – на 10 юни в Булстрад Арена и на 14 юни – в Двореца на културата и спорта.

На сцената ще бъдат 50 звездни танцьори и 10-членен оркестър от жива музика. Българската публика ще преживее на живо това, което е гледала във филмите-шедьоври на великия Карлос Саура – "Кармен" и "Фламенко, фламенко". В неговата великолепна трилогия: "Кървава сватба" (1981), "Кармен" (1983) и "Любовна магия" (1986), главната роля се изпълнява от знаменития танцьор на фламенко Антонио Гадес.  Всъщност, блестящият хореограф  Гадес е първият директор на Националния балет на Испания. Той поставя началото на традицията балетът да пази националните танци и да представя културата на Испания пред света. Фламенкото е неговата стихия и до края на живота си Гадес е най-емблематичната му фигура, като всеотдайно работи за популяризирането му.  Под негова хореография са създадени едни от най-прекрасните танцови произведения като "Болеро" на Равел и "Кармен".

Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат още три спиращи дъха постановки в един спектакъл –  Ritmos, Soleá del Mantón и Alento. Изключителни имена,  които  заедно с професионализма на танцьорите гарантират невероятно преживяване за публиката. Звукът на десетки кастанети и ритмичите удари на токовете на испанците ще вдигнат градуса в залата и ще подпалят сцената. А зрителите ще останат завинаги влюбени в горещия испански темперамент и прекрасното фламенко.

От създаването му през 1978 г. до сега с Националния балет е свързано творчеството на великите танцьори Хоакин Кортес, Ева Уербабуена, Хосе Антонио, Кармен Амая, Аурора Понс, Нана Лорка, Аида Гомес и много други. С тази трупа Хоакин Кортес  е участвал в спектакли на много световни сцени като Метрополитън опера и Кремълския дворец на конгресите. И сега балетът е  формация от танцови крале, която поставя емблематични творби като "Медея" на Хозе Гранеро, "Danza у Tronío"  и "Ritmos" на Хосе Антонио,  версии на "Ел Сомбреро dе Tres Picos", "Bodas dе Sangre" и "Fuenteovejuna" на Антонио Гадес.

Националният балет на Испания е единственото място в света, където се пазят традициите на испанската класическа танцувална школа. Освен фламенко, те танцуват зарзуела и грациозния ескуела болера, които са създадени през 18-ти век от френски и италиански танци в  испански стил. За разлика от фламенкото, което се танцува с характерните обувки с токове, ескуела болера се играе без обувки и се смята за най-труден и изискващ най-много прецизност.

"Със всяка своя творба и танц ние показваме, че Испанският национален балет е уникален. По света има  много държавни балетни компании като Опера де Пари, Американ денс тиатър, Ню йорк Сити балет, но Испанският национален балет е единствен по рода си, защото стъпва на националните танци на страната. Ние сме единствените, които танцуват испански танци и фламенко и трябва да го покажем на света по най-добрия начин", разказва директорът на балета, известният хореограф Антонио Нахаро.

За успеха на спектаклите се разчита не само на танцовото майсторство, но и на театралността на представлението, сценографията,  красотата и пищността на костюмите. Те се създават с изключително майсторство и върху тях работят дизайнери от марки като Ив Сен Лоран и Диор. Всеки един от тях се изработва ръчно и това отнема около три месеца. В гардеробната всичко е специално – от циповете до фибите за закрепване на цветята и на декоративните гребени в косите, за да няма инциденти.

В България за спектаклите ще пристигне 12-тонен тир, натоварен с оборудване и сценични костюми. Тоалетите на балерините – рокли и обувки, заемат голяма част от товара. Tеглото на роклите достига 15 килограма заради дългите шлейфове и безброй къдри. За да е всичко в добър вид,  в гримьорните на НДК се внасят шевни машини, перални, сушилни, гладачно оборудване и за обслужването на  всичко това се грижи екип от 25 души. В товара на товарния камион се пренася и специалното дървено подово покритие, което дава възможност танцуващите фламенко да могат да изтръгнат най-ясния звук със своите токове.

Националният балет на Испания има награда за най-добро чуждестранно шоу в Метрополитен опера, в Япония получава Награда на критиката, в Мексико Сити – приз за най-добър спектакъл на Bellas Artes театър. През 2008 г. и 2010 г. Националният балет  е получил "Награда театро де Рохас" за най-добро танцово изпълнение, а Международният фестивал "Cante dе Las Minas La Unión" му присъжда извънредна награда заради великолепния начин, по който съхранява и разпространява фламенко.

Пищни костюми, прекрасна музика, страстни танци под звуците на десетки кастенети в ръцете на танцьорите – една приказна история, разказана без думи,  живот, изживян чрез великолепни танци. Това очаква зрителите на турнето на Националния балет на Испания. Билети се продават в мрежата на Ивентим и на касите на съответните зали.

Сподели в: