Учредяват наградата "Българка на годината"

Държавната агенция за българите в чужбина официално ще обяви учредяването на наградата "Българка на годината". Церемонията ще се състои на 21 януари (четвъртък) в заседателната зала на Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” (2 етаж).

С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които категорично заслужават признание, насърчителна, дадена с грижа и обич обществена оценка.

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска и това решение не е случайно. Тя символизира по убедителен начин традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство, жертвоготовността в името на висши идеи и в името на другите хора, неприемането на насилието и съзнанието за равенство между хората и половете, единството на българския народ, независимо от някогашни и съвременни държавни граници и българския дух извън пределите на днешна България.

На 21 януари, в деня на един от традиционните женски празници в българския народен календар, ще бъдат обявени регламентът на Годишното отличие, организационният комитет, който ще включва личности, доказали своето отношение към българите в чужбина, към ролята на българската жена за опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, както и тазгодишните носителки на наградата.

Сподели в: