Учреди се нова награда за визуално изкуство

Неотдавна в България бе учредена нова награда – Гауденц Б. Руф (Gaudenz B. Ruf Award for New Bulgarien Art) за визуално изкуство. Дарителят е бил посланик на  Швейцария в България от 1995 г. до 2000 г. По време на своя мандат г-н Руф се ангажира със съвременното българско изкуство. По негова инициатива в Резиденцията на Швейцария се организират множество изложби с творби на съвременни български художници.

Наградата ще се присъжда всяка година в рамките на конкурс, в който могат да участват творци, пребиваващи постоянно в България. Допускат се всички изразни форми на визуалното изкуство с изключение на пърформанс, филм и приложно изкуство.

Тази година срокът за кандидатстване беше 15 май. Портфолиата си изпратиха не по-малко от 184 кандидата. В края на май международното жури подбра и номинира 20 участника за в т.н. Shortlist 2007. Те са представени в каталог и участват в изложба, чието откриване е на 18 октомври от 18 часа в СГХГ. По този повод журито ще заседава отново и ще определи носителите на Наградата в категориите “Млади творци” и “Утвърдени творци”. Имената им ще бъдат оповестени на откриването на 18 октомври.

Сподели в: