Учениците – факири на информационните технологии

Изкуство е да общуваш с компютъра, изкуство е да овладееш технологичните възможности на различните програми, за да ги използваш ефективно, ежедневно в ученето, в училището, в живота. Това показаха и доказаха участниците в първото издание на Националното състезание Communic@te IT 2013, което се проведе в края на март в София.

Целта на състезанието е да отговори на нарастващата нужда от изграждане в училище на умения за комуникация в реални ситуации, подпомогнати от информационни и комуникационни технологии.
В надпреварата участваха ученици във всички възрастови групи от 1 до 12 клас от цялата страна в няколко категории. От заявилите желание да участват 800 души в първия кръг бяха оценени 90 души, които се явиха на фналите на 23 март в Софарма Бизнес Тауърс.

Участниците бяха разделени в няколко категории: рисунка на компютър, рисунка на картон със свободна техника, илюстрация, карикатура или комикс с материали за рисуване и техника по избор, изработване и представяне на компютърна презентация, представяне на добри педагогически практки и/или разработки.

„Връзката между уменията, изграждани в училище, и живота около нас трябва да се утвърждава още от най-ранна възраст, за да стимулираме децата да бъдат активни в училище и да намаляваме процента на отпадане. Рисуването и ИТ изглеждат като два съвършено различни сблъскващи се свята. Именно заради този контраст сме избрали състезанието да включва категории от областта на приложното художествено изкуство успоредно с ИТ категориите. Чрез дублиране на задачи в тези категории ние ще покажем, че едностранчивостта е недостатък и младите хора трябва да залагат на палитра от умения, за да бъдат успешни в реализацията си и ценни за бъдещите си работодатели.” – споделят организаторите.

Темите за работа бяха: рисунка на тема „Моят пъстър весел свят” и за колаж и компютърна презентация – “Заедно природата, човекът и технологиите”.

Чрез езика на компютъра и в свободната техника на рисуване върху картон младежите трябваше да формулират и вградят тяхното послание по зададената тема, както и да покажат личното си отношение към нея.

Най-добрите демонстрираха своите умения, талант и въображение в комбинирането на информационни технологии, приложни техники за рисуване и умения за общуване. Победителите в съответните категории си тръгнаха със сертификати и предметни награди.

Основен организатор на Националното състезание Communic@ate IT 2013 e Сдружение "Образователна мрежа", което управлява INGOT Център България. Спонсори на състезанието са Колеж по мениджмънт "Адам Смит", Софарма Бизнес Тауърс, Арт и хоби клуб "Рояна" и solarmarket.bg. Партньори на събието са Българската асоциация за управление и развитие на човешките ресурси (БАУРЧР), Jobs.bg, Училище по роботика Robopartans, AnimeS-bg.com, Ню Бизнес Адвайзърс, Kafene.bg и Гозбите на Люсил.

Фотопоглед от състезанието

Снимка: Lyusil Shubaralyan

Сподели в: