Ученик на Гена Димитрова представя операта в комбинация с house и R’n’B

Българинът Ганчо Бояджиев /Gantcho/, обучавал се при легендарната оперна певица Гена Димитрова, е новото лице на музикалната сцена у нас и в Италия. За да усъвършенства вокалната си техника на драматичен тенор Gantcho следва великата изпълнителка в продължение на 5 години в Милано, Монте Карло, Верона и Генуа. Първият албум на певеца “Music Is The Answer”, продуциран от самия него, е записан едновременно в Милано и София и е посветен на Гена Димитрова.

Албумът е вдъхновен от идеята да се представи оперното звучене на вокалната партия в съвършено нова светлина – като обединяващ елемент на различни модерни музикални стилове. В този дух CD-то представя 10 авторски песни /музика и текст/ с различни стилови аранжименти, които варират от house, techno, trance, R’n’B’ до dance pop и други. Подборът на жанровете и електронните инструменти, както и на компютърния иновативен саунд създават изключителни предпоставки и възможност за развитието на оперният глас. Постигнатият ефект е едно почти клубно звучене с осезаем и ненатрапчив класически нюанс, който не само не се противопоставя на футуристичния акцент, а го допълва и подсилва. Албумът е израз на дълбоко музикално и духовно търсене на хармония и равновесие между вкусове, тенденции и култура на различни поколения.

Проектът за албума “Music is The Answer” се ражда от сътрудничеството на Gantcho с композитора Борис Чакъров. Записан е в студиото на Silvia Music в София, аранжиран от Чакъров и певеца в Chako Music и дигитално мастеризиран в студията на Nautilus Mastering в Милано. Визията и дизайнът са дело на SferyxEntertainment Italy. Текстовете на песните са на Gantcho – на английски и италиански език, а албумът е публикуван за дигитален даунлоуд в iTunes.com и Amazon.com.

Биография:

Ганчо Бояджиев е роден в София през 1971 година. От ранно детство проявява любовта си към музиката. Свири на пиано от 5-годишна възраст и участва в различни детски хорове. На 18 започва да учи оперно пеене с изпълнители от Софийската национална опера. От това време е и интересът му към композирането на музика.

Ганчо завършва НПМГ с профил химия, а след това и инженерна химия в Софийски Технологичен Университет, като паралелно продължава да се занимава с музика. В този период за кратко сътрудничи и с телевизионното предаване “Ку–ку”. След завършване на висшето си образование заминава на специализация в Тулуза. През 1990– 1991 живее в Париж и Екс–ан–Прованс, където учи в института за чуждестранни студенти. През 1995-та Gantcho е приет да учи оперно пеене в Милано и оттогава живее постоянно в Италия. Изучава оперно пеене, вокална техника, репертоар и сценично майсторство в продължение на пет години в различни школи и с различни преподаватели, между които Джулиет Бизаца, като незаменими са и контактите със световноизвестния тенор Карло Бергонци. Най-ценно е общуването с Гена Димитрова с която Ганчо усъвършенства вокалната си техника на драматичен тенор и с която учи в продължение на пет години между Милано, Монте Карло, Верона и Генуа.

През 1999 г. Gantcho дебютира в продукцията за млади оперни певци на операта “Дон Жуан” от Моцарт на летният фестивал в Рим, а през театралния сезон 2002-2003 взима участие в новата съвместна продукция на театър “Данте Алигиери” в Равена и театър “Дел Джилио” в Лука – операта “Малкият Коминочистач” от Бенджамин Бритън.
През последните 15 години Gantcho се изявява на различни концерти и конкурси, между които конкурсът на RAI  “Мария Калас” , “Джузепе Верди” в Бусето “Ирис Адами Корадети” в Падуа, “Рикардо Дзандонаи” в  Рива дел Гарда и други.
 
След кратка пауза от концертната дейност Gantcho решава да се посвети на композирането на авторска музика, като се опитва да смеси оперното звучене на гласа с аранжименти с изключително съвременно електронно звучене.
В периода 1991-2009 Gantcho има възможността да посети страни като Англия, Франция, Канада, САЩ, Испания, Холандия, Южна Корея, Австрия, Полша, Русия, Израел, Швеция, Финландия, Швейцария, Тайланд. Контактът му с толкова различни култури допринася съществено за обогатяването на музикалният му вкус и визия.

От 2010 г. е приет за член на Съюза на композиторите в Италия, като работи с различни музиканти и диджеи от Милано, Рим, Лондон, Лос Анджелис и София.

Сподели в: