Утре стартира Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи

Започва първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

От 18 до 22 април, в пространствата на Младежки театър „Н. Бинев“, ще се проведе първото издание на Софийския международен литературен фестивал, посветен на деца и младежи и с участието на актьорите от театралната трупа. Събитието е част от Културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г и се организира от Асоциация „Българска книга“.

Литературният фестивал ще представи съвременната европейска литература за деца и юноши в нейното жанрово и културно многообразие. Гости на фестивала са: Жил Парис (Франция); Лене Кобербьол (Дания); Джос Стърлинг (Великобритания); Джузепе Феста (Италия);  Дора Тот (Унгария); Мая фон Фогел (Германия); Турюн Лиан (Норвегия); Гай Бас (Великобритания); Сесар Майорки (Испания); Олуин Хамилтън (Великобритания); от България: Виктор Самуилов, Божана Апостолова; Мая Дългъчева; Георги Константинов; Петя Александрова; Севдалин Генов; Юлия Спиридонова; Чичо Ники; Зорница Христова; Катя Антонова; Радостина Николова; Неделчо Богданов; Иван Раденков.

Актьорите от трупата на Младежкия театър, които ще участват в четенията и представянията по време на фестивала са: Силвия Лулчева, Кристина Янева, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Александър Хаджиангелов, Койна Русева, Ния Кръстева, Светослав Добрев, Николай Луканов, Ярослава Павлова, Севар Иванов, Николай Желев.

Предвидени са много игри и ред специални събития като: работилница „Как да пишем страхотни истории“ с Петя Кокудева и Ромина Беневенти; драматичното представяне по „Котаракът Франт и загадъчният остров“ с писателя Иван Раденков; ателие по илюстрация с Нуша Роянова; работилницата за колажни рисунки и истории „Птиче село“ с Катина Недева; среща с популярния влогър Стан; представяне на „Изкуството да бъдеш“; Среща на клуба „Падингтън“; играта „Плени знамето“, др.

Програма по дни

Програма по участници/събития/съпътстваща програма
Всеки ден (от 18 до 22 април)  от 10:00 сутринта до 19:00 ч., в пространствата на Младежкия театър.

Входът е свободен, като от сряда до петък (вкл.) приоритет имат записалите се за посещение училища и детски градини (над 20). Със свободен вход са и двете кинопрожекции в Дом на киното: семейните анимации „Животът ми като тиквичка“ и „Петсън и Финдъс: малки бели, големи приятелство“ (събота и неделя, от 11:00).

Включени са още: изложба на 16 български илюстратори – „Радост, тъга и надежда – 16 илюстрации за детски книги от български художници“ с куратор Антон Стайков и оформител Свобода Цекова. Подбрани са 16 български художници, всеки представен с една своя илюстрация, които с различните техники и стилове ще покажат жизнеността и богатството на българската детска илюстрована книга, а метафоричният изказ, и емоционалната връзка с художествения текст обединяват на пръв поглед много различни автори.

Церемония по връчване на наградата „Бисерче вълшебно“, приказния „Маратон на четенето“, част от програмата на „Походът на книгите“.

Една различна родителска среща с експертите от Асоциация „Родители“, както и среща-дискусия „Четат ли тийнейджърите у нас и какво предпочитат“ с експерти и редактори.

Сред събитията за най-малките (4 – 9 г.) са: срещата с унгарската писателка Дора Тот и приказния, весел, и шумен свят на понито Бриз, и неговите приятели; Георги Константинов ще представи историите на Туфо – рижият пират; Петя Александрова ще ни разкаже весели приказки и стихотворения за планината, която отишла на море или за облачето, което си търсело работа, като стиховете й ще прочете Койна Русева; Юлия Спиридонова – Юлка ще говори за творческото писане или как да си уловим вдъхновение; чичо Ники ще разкаже за историите на страхливия вълк Гошо; Мая Дългъчева и илюстраторката Невена Ангелова ще представят историите на Топлото човече, което тръгва по адреси.

Събитията за пораснали дечица (10 – 14 г.): срещата с популярния британски писател Гай Бас и неговата „Кърпена глава“, написана с „чудовищно“ чувство за хумор; ще научим имат ли мотовете мотивация от писателката Радостина Николова; артателие – как можеш да се грижиш за магическо създание като се превърнеш в истински магизоолог; за любовта към природата и любовта между хората, за порастването, и за преживяванията, които ни свързват ще говори авторът и музикант, страстният природолюбител и защитник на животните – Джузепе Феста; необичайните истории на момчето от „Животът ми като тиквичка“ ще представи лично писателят Жил Парис и др., както и прожекция на едноименния филм в Дома на киното.

Събитията за тийнейджъри (13 – 18 г.): лекция на автора на книги-игри и аниматор Неделчо Богданов; среща с датската писателка Лене Кобербьол и жанра фентъзи – криминален роман, носителка на повече от 20 национални и международни награди, номинирана за медала „Андерсен” през 2014 г.; за творческото писане и писателската професия – Джос Стърлинг, доктор по английска литература от Охфорд с повече от 30 романа; Мая фон Фогел ще отговаря на всички въпроси, свързани с тийн героинята й Ема; каква е рецептата за съвременен фентъзи бестселър ще представи британската писателка Олуин Хамилтън.

Откриването на Софийския международен литературен фестивал е на 18 април, 10:00 ч. на камерна сцена на Младежкия театър „Н. Бинев“, с „Деца, пазете шум!“ – среща с писателя Виктор Самуилов, представя Вал Стоева (фондация „Детски книги“) – едно великолепно творчество, сбор от щуротии, пакости, забавни истории, недоразумения между малки и големи, мимолетни делници и още по-мимолетни празници, сиреч – четиво за прозорливи, сърдечни и, честно казано, малко палави хора.

Сподели в: