Утре е концертът на майстора на китарата – Пепе Ромеро

Утре, 5 декември 2007 г., от 20:00 часа, в зала 1 на НДК е концертът на испанския китарист – Пепе Ромеро с Оркестъра на Класик ФМ от цикъла „Концертмайсторите”. В програмата ще чуете М. Глинка – „Нощ в Мадрид”; Х. Родриго – Концерт „Аранхуес”, М. Де Файа – Сюита из балета „Любовна история”.

Известен в целия свят с вълнуващите си интерпретации и безупречна техника, китаристът Пепе Ромеро постоянно изнася солови рецитали и свири с оркестри. Неговият принос към изкуството на класическата китара е вдъхновил редица композитори да напишат произведения специално за него, в това число: Хоакин Родриго, Федерико Морено Тороба, Лоренцо Паломо и Селедонио Ромеро.
 
Роден на 8 март през 1944, в Малага – Испания, Пепе Ромеро е вторият син от „Кралската фамилия на китарата” – семейство Ромеро. Баща му, легендарният Селедонио Ромеро, е единственият му учител по китара. Един от последните записи на Пепе Ромеро, записан за УНИЦЕФ – „Песни, на които ме е научил баща ми” – е представяне на любимите оригинални композиции на Селедонио, сред последните му солови записи е блестящата интерпретация на оперни фантазии за китара: „Изкуството на Пепе Ромеро”. Дискографията му съдържа повече от петдесет записа и включва над двадесет концерта с Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, под диригентството на сър Невил Маринър и Айона Браун. Друг интересен факт от биографията му е и участието на Пепе Ромеро в документалния филм „Сенки и светлини: Родриго на 90”, който получи множество награди, включително от Международния филмов фестивал в Чикаго и Международния филмов фестивал в Сан Франциско, както и наградата „Еми”.
 
Кралят на Испания, Негово Величество Карлос I, удостоява Пепе Ромеро и неговите братя Селин и Анхел с рицарско звание на Ордена Isabel la Catolica. Пепе Ромеро получава също и Premio Andalucia de Música – най-високото отличие, давано в Испания за принос в изкуството. Той е носител на почетна докторска титла по музика от Университета на Виктория, Британска Колумбия.
 

Сподели в: