Успешен старт за Sofia MENAR Film Festival

Вчера в препълнената зала на кино „Люмиер” беше открит Sofia MENAR Film Festival. Фестивалът продължава традицията на „Цветята на Корана”, чиито четири издания от 2009-та до 2012-та година представиха на българските зрители повече от 120 филма, произведени в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

Стотиците зрители бяха посрещнати с чаша ароматен чай „1001 нощи”, след което атрактивната Ана Саласар стартира с огнен танц церемонията по откриването. Посланикът на Държавата Палестина Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух официално даде начало на събитието, чийто първи филм „Хабиби” на палестинката Сюзън Юсеф беше приет с бурни аплодисменти от зрителите. Историята за обречената любов на двамата младежи Каис и Лейла, не остави никого безразличен към случващото се на екрана. Лентата е отличена с 4 награди от фестивала в Дубай, включително за най-добър филм, а Сюзън Юсеф попада в списъка на 25-те най-влиятелни жени в Близкия Изток за 2012-та година.

В Червената къща се откри фотографската изложба на Деница Илиева и Ивелин Маринов „Портрети сред минарета и ръкописи”, която е едно от основните съпътстващи събития на фестивала. Фотографиите представят колоритните жители на родопското село Чепинци и архивът на единствената джамия с две минарета в България, където се съхранява единственият Златен Коран у нас.
Фестивалът продължава до 31-ви януари в салоните на „Люмиер”, Euro Cinema, Червената къща и Dada Cultural Bar. Паралелно с прожекциите в София, зрителите могат да видят най-доброто от киното на Близкия Изток и Северна Африка и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Фестивалът подкрепя кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 г.

Сподели в: