Успех и овации за Опера Стара Загора в Германия

Над 15 000 зрители на 7 представления /средно по 2000 души на вечер/ в Германия аплодираха бурно изпълненията на оркестър, хор и солисти на Държавна опера Стара Загора в 10-дневното им турне в Германия. „Нямаше представление без бис накрая. Участията ни бяха на открити сцени в центъра на градовете в рамките на местни Летни фестивали“ – разказва директорът на Държавна опера Стара Загора Красимир Къшев, който бе на диригентския пулт в 6 от представленията.

Началото на турнето е с концерта „ABBA symfony“ в гр.Ландау в първата вечер и с представление на „Набуко“ – във втората вечер. Следват концерт „ABBA symfony“ в гр.Бад Мюнстер, „Тоска“ в гр.Брюген, „Кармина Бурана“ в гр.Бон. Финалът на турнето е с изпълнение на „Набуко“ и с концерт „ABBA symfony“ в гр.Карлсруе. Солист в спектаклите на „Набуко“ е Елена Баръмова – артист-солист на Държавна опера Стара Загора.

„Представленията бяха на сцени, някои от тях в близост до забележителни сгради – в Карлсруе до двореца Швецинген, в Бон – в големия Рейнския парк до емблематичните билдинги на Дойче Веле и DHL. Незабравим спектакъл за нас бе „Набуко“ в Карлсруе, където имахме допълнителен хор от 140 местни непрофесионални изпълнители – студенти и работещи и усещането беше велико“ – споделя директорът на Опера Стара Загора Красимир Къшев.

Концертът „ABBA symfony“ с уникални аранжименти на българина Пламен Проданов е спечелил сърцата на всички зрители, „които познават, пеят наизуст и танцуват на музиката на АББА. Много сърдечно публиката прие интермецото за оркестър по инструментал на АББА, който е изпълняван рядко“ –разказва Красимир Къшев. „Немската публика е изключително радушна към културата изобщо. В Бон преди нас бяха свирили „Дийп Пърпъл“, а след нас се очакваше концерт на Карлос Сантана. А операта пък „подготвя“ своята нова публика – и по този начин, по който показа хорът от 140 души, повечето от които студенти. Изключително успешно турне в края на един успешен сезон за Държавна опера Стара Загора“ – коментира Красимир Къшев.

Уляна Кьосева
Държавна опера Стара Загора

Сподели в: