Уроци по уникалност от д-р Роб Йънг

Защо определени хора успяват?
Нека помислим за някои от тях. Ричард Брансън, Мадона, Саймън Кауел, Джордан/Кейти Прайс, Опра Уинфри, Стийв Джобс. Независимо дали ги харесвате или ги мразите, не можете да отречете, че те са успели в избраните от тях поприща.
И така, как те са успели да оцелят десятката? Защото знаят кои са. Те осъзнават силните страни и слабостите си. Никой от тях не е всестранно надарен и талантлив във всичко, но влагат енергия и усилия в сфери, в които са добри. Всички те контролират слабите си страни и избягват ситуации, разкриващи недостатъците им. Вместо да крачат по същата стара, отъпкана пътека като всички останали, те прокарват своя нова, за да създадат неповторимите си кариери.
Тези хора осъзнават уникалността на своята личност и я карат да работи за тях. Вие също можете.

Вашият персонализиран план
Всеки от нас е уникален. Всички имаме индивидуални черти и характеристики, които наричаме личност. Някои от нас показват най-доброто от себе си, когато работят под напрежение, други го избягват. Някои се стремят да бъдат забелязани, докато други предпочитат да живеят удобно като се сливат с масата. Някои жадуват за хармония, а други се наслаждават при конфронтация.
Всички сме различни.
И тъй като сме толкова различни, значи трябва да поемем по различни пътеки, за да успеем. Това, което действа при мен, може да не проработи при вас. Действията, от които вие се нуждаете, за да напреднете, със сигурност ще са различни от тези, които най-добрият ви приятел, партньор или колега ще трябва да предприеме. Вместо да ви давам общи съвети, насочени към масовата аудитория, ще ви помогна да си създадете персонализирана програма за развитие, специално скроена за вас и вашата личност.

Науката за успеха
В тази книга ви представям съвети, които са доказано ефикасни.
Сигурен съм, че сте чували – и дори сте правили – личностни тестове. Истината е, че повечето от личностните и психометричните тестове съществуват от десетилетия. Ако ви попитам за името на личностен тест, мога да се обзаложа, че ще отгатна за кой от тях си мислите. Но може да се изненадате да чуете, че той е бил създаден вероятно преди повече от 50 години. Психологията се е развила съвсем малко оттогава. Съвременните личностни тестове са по-точни и по-добре преценяват какво трябва да направят хората, за да успеят. Чрез попълване на въпросници и последващи съвети в тази книга, аз ще ви преведа през седем основни измерения на личността. Те са изследвани при над половин милион хора: при разнородни групи, от изпълнителни директори и предприемачи до студенти и войници, и в различни страни, от Великобритания и САЩ до Бразилия и Китай.
Неотдавна BBC ме помоли да изследвам личността на знаменитостите и професионалните танцьори в хитовото им танцово телевизионно шоу Strictly Come Dancing. Анализите на личностните профили на знаменитостите ми позволиха да направя удивително точни прогнози за това колко напред в състезанието ще достигнат двойките, колко усърдно ще тренират и доколко ще са популярни сред публиката. Знаменитостите, които блестяха в шоуто, разбираха личността си и нейните уникални силни страни.
Чрез разбиране на личността си и изследване и работа върху специфичните си таланти вие можете да си начертаете свой, уникален път към успеха. Може би работите за голяма организация и искате да се изкачите по кариерната стълба. Или пък работите за себе си и разбирате, че средствата ви за живот зависят от това колко сте добри. А може би искате да сте по-добри в някое друго начинание – да сте по-добър родител, по-успешно да набирате средства, или да сте предприемач, целящ да изгради своя империя. Каквито и да са целите ви, вие ще ги постигнете, ако научите повече за личността си и следвате съветите, които са специално създадени за вас и само за вас.
Готови ли сте да откриете най-големите си предимства?
Като психолог проявявам силен интерес към хората и към това, кое е нещото, което води някои до успех, а други до провал. Изследвал съм много, наистина много, преуспели личности и хора,
достигнали звездни висоти. Работил съм с изпълнителни директори, генерални директори, търговци, с известни спортисти, както и с малка група знаменитости като телевизионни водещи, поп звезди и дори с манекенка, рекламираща бельо. Работя с екипи и цели организации, за да им помогна да станат по-ефективни, по-продуктивни, по-преуспяващи.
Това, което забелязах, е, че най-умната, най-образованата личност невинаги е най-преуспяващата. Високообразованите, прочели много книги, силно ви впечатляват, но това е всичко.
Сигурен съм, че можете да назовете хора, чиито мозъци са с размерите на планети. Те са също толкова умни, колкото учените, занимаващи се с ракети, но им липсват социални умения. От друга страна, вероятно познавате хора, предприемачи и бизнесмени, които не са ходили в университет, или дори не са завършили училище, но са достигнали в живота си до солиден, златен успех. Те са успели благодарение на своята целеустременост и любознателност, на своята адаптивност и убедителност. С други думи, те са постигнали повече благодарение на своите индивидуални качества – благодарение на своята личност. Личността е от значение и за общуването. Работя с цели колективи, за да им помогна да работят заедно по-ефективно.
Когато хората в един колектив разбират мотивацията и начина на мислене на другите членове на колектива, те се сплотяват и работят по-бързо. Избягват излишните недоразумения, като в същото време инициират конструктивно-творчески спорове. Научете повече за личността, за да имате представа как да работите с другите хора по-ефективно.

За автора
Д-р Роб Йънг е световноизвестен лектор в сферата на бизнеса и всепризнат авторитет в областта на психологията на високите постижения. Директор е на консултантска фирма за лидерски умения Talentspace, но също така обучава ръководители и техните екипи и им помага да постигнат своите цели.
Той е експерт, търсен от телевизионни програми, вариращи от новините по CNN и ITN до Big Brother и Working Lunch („Работен обяд“) на BBC. Водещ е на телевизионната поредица на BBC „Как да получа мечтаната работа“. Написал е над дузина книги, превърнали се в бестселъри, и често е цитиран в пресата, включително и в авторитетни вестници като Financial Times и Guardian.
Той използва личностни тестове, за да проникне до съзнанието на хората, като по този начин помага на различни организации да наемат подходящите кандидати в трудни ситуации и работи с мениджъри, за да подобрят своята ефективност. Дори е поканен да проведе личностни тестове на знаменитостите в танцовото телевизионното шоу на BBC Strictly Come Dancing.
Притежава две научни титли по психология. Защитил e докторска степен по психология на упражненията и спорта с основен акцент върху мотивацията и върховото представяне. Също така е квалифициран личен треньор, инструктор по аеробика и експерт-психолог на Британското психологическо общество (British Psychological Society).
За повече информация посетете www.robyeung.com и www.talentspace.co.uk.

Личността
Как да отключите скритите си силни страни
д-р Роб Йънг

Обем: 240 с.
Излиза: 22–26.08.2011
Цена: 12 лв.

Сподели в: