Урок по добролюбие дарява книги в библиотеката в Тешово

Акцията "Тешово чете" ще докара в местната библиотека над 200 книги от български и чужди автори. Сред тях са "Копче за сън" от Валери Петров, „Камбаната на свободата” от Ангел Каралийчев, „Луд гидия” от Пенчо Славейков, „Юнак Минзухарко” от Асен Разцветников, приказки от Шарл Перо, Андерсенови приказки и още много други заглавия. Любителите на книгите ще се радват на автори като Джек Лондон, Марк Твен, Чарлз Дикенс, Мигел де Сервантес и Карл Май. Поводът е вчерашният 1 ноември – Ден на народните будители.

Проектът се организира от Летище Пловдив и Акция "Добрина". Идеята за "Тешово чете" възниква случайно, когато Летище Пловдив се свързва с организаторите на Акция "Добрина" и дарява литература от книжния си фонд за обогатяване на библиотеката в селото.

„Кампанията има за цел да добави стойност в живота на жителите на с. Тешово, чрез придобиване на нови знания и умения. Книжовността е път за съхранение на духовните ценности на нацията и интегриране на всички социални групи от обществото.”, споделят участниците в благородната инициатива. 

Акция „Добрина” е кампания, създадена по инициатива на млади хора, обединени от съпричастността и желанието да подкрепят жителите на с. Тешово при преодоляването на бедността и неравностойното социално положение, в което са поставени.

Първата инициатива, организирана през месец септември под мотото „Аз мога! И Ти също!”, събра над 300 килограма дрехи, обувки, играчки, ученически пособия и детски книги за децата и жителите на Тешово. Селото се намира в Благоевградска област и в него живеят 170 човека на прага на бедността. 8 от тях са деца. Училището в Тешово не функционира, а най-близкото се намира на 25 км от селото. Местната библиотека отваря врати само при заявка, тъй като няма осигурен щат за постоянно работно място.

Акция „Добрина” е номинирана в конкурса „Човек на годината 2010” на Български хелзински комитет, заради конкретни правозащитни постъпки от страна на организаторите. Инициативата е пример за открит урок по добролюбие, в подкрепа на кампанията „Европейска година на борбата с бедността и социалното изключване” на ЕС.

Летище Пловдив дарява останалите книги от библиотечния си фонд на още няколко социални заведения за деца и възрастни хора в Пловдив, сред които Дом за деца, лишени от родителска грижа „Олга Скобелева” и Дом за възрастни хора „Грижа – МК”.

Започна месец на немската литература в Столична библиотека
Организират благотворителен търг за библиотека "Родина" в Стара Загора

Сподели в: