"Урания" от Блага Димитрова

На 4 май излиза романът "Урания" от Блага Димитрова. Заедно с него, поради големия интерес, Издателска къща "Хермес" пуска и ново седмо издание на "Отклонение".

Блага Димитрова е една от най-четените в момента български писателки. Автор е на книгите "Лавина", "Отклонение", "Пътуване към себе си", "Копнеж", "Глухарчето" и др. Написан в типичния за Блага Димитрова философски дух, "Урания" е един от малко познатите романи на авторката.

За книгата

18-годишната Урания чува глас сякаш от дълбините на океана. Една дума, която се е загнездила в съзнанието ѝ и не ѝ дава покой. И тя трябва да разбере какво означава. Гласът ѝ нашепва къде да отиде и момичето бяга от къщи. Пътен инцидент я среща с проф. Якодимов, който е посветил живота си да изучава езиците – говорими и забравени. Той помага на Урания да си припомни непознатите думи, които чува, и да разбере посланието им. В търсене на смисъл Урания преоткрива красотата, благозвучността и цветовете на родния си език. Среща първата си любов, която разбърква и пренарежда представите ѝ за света. "Урания" е изключително дълбока и загадъчна книга, изпълнена с игра на думи, летни бури и любовни трепети.

За авторката

Блага Димитрова (1922–2003) израства във Велико Търново, но семейството се преселва в София, където тя завършва Първа девическа гимназия (класически отдел с латински и старогръцки), а след това славянска филология. Докато учи, взема уроци по пиано при проф. Андрей Стоянов и изпълнява клавирните сонати на Бетовен. Била е редакторка в сп. "Септември" и ДИ "Народна култура", на няколко пъти остава без работа. Владее пет езика. Издала е много книги със стихове, романи, есета, спомени, както и два тома документално изследване за българската култура от първата четвърт на XX век (в съавторство с Йордан Василев) въз основа на анкета с Е. Багряна.

Стиховете ѝ са преведени на 23 езика. Първият ѝ роман – "Пътуване към себе си" (1965), прави впечатление с отказ от тогавашната стилистика. След това се появяват романите "Отклонение" (1967, по него е заснет и филм с актьори в главните роли Невена Коканова и Иван Андонов), "Лавина" (1971, също филмиран), "Лице" (1981), "Урания" (1993), "Глухарчето" (1996).

Романът "Отклонение" (1967) има досега шест издания. Предстои седмо. Преведен е на осем езика и особено странна е съдбата на немския превод – той излиза с различни заглавия в тогавашните Западна и Източна Германия.

Блага Димитрова е работила и като преводач от полски, руски, шведски и др. Сред най-внушителните са преводите ѝ на "Пан Тадеуш" от Мицкевич след 15 години труд, "Илиада" от Омир (заедно с Ал. Милев) – от старогръцки, стихосбирка от лауреатката на Нобелова награда Вислава Шимборска (от полски).

Не е членувала в партия, участвала е в дисидентския Клуб за демокрация, преследван от комунистическата власт. Била е вицепрезидентка на България (1992–1994), подава оставка.

Сподели в: