"Упадък и падение" на Ивлин Уо

На 09 април 2012 г. излиза от печат романа на изтъкнатия английски писател Ивлин Уо – „Упадък и падение“. Безкомпромисна социална сатира, чието оръжие е оригиналният хумор на автора, осмиващ тенденции и нагласи на британското висше общество през 20-те години на миналия век.

Упадък и падение“ (превод: Зорница Христова) разказва историята на Пол Нитопенс студент по теология в Оксфорд. След пиянска вечер той е изключен за неприлично поведение, макар да не носи вина за скандалния инцидент. Останал без пари, Пол започва да търси работа и попада в частно мъжко училище, за да стане преподавател на забележително бездарни и недисциплинирани ученици. Следва серия от злополучни обстоятелства, перипетии в разкошно аристократично имение и срещи с всевъзможни маргинали – всичко това полято с обилна доза мрачен комизъм.

За автора:

Ивлин Уо (1903–1966) е всепризнат като един от най-впечатляващите стилисти в прозата на ХХ век. Автор е на журналистически материали, пътеписи и биографии, както и на незабравими романи като „Шепа прах“ и „Завръщане в Брайдсхед“. В бележките към първото издание на „Упадък и падение“ през 1928 г. Ивлин Уо отбелязва: „Моля, имайте предвид, че написах този роман с цел да се позабавлявате“.

ИК "Колибри"

Корична цена: 14 лева

Още от този автор:

Ивлин Уо „Упадък и падение“ – откъс

Сподели в: