УниКредит Студио открива изложба с фотографии на легендата Торос Хорисян

8 август до 30 август ще се състои изложбата „Небето, което говори с морето“ с фотографии от 60-те години на легендарния Торос Хорисян в галерия ,,УниКредит Студио”.

Колоритните снимки от българското Черноморие са правени преди точно 50 години. Любопитното е, че по същото време е била създавана най-голямата българска банка УниКредит Булбанк, която днес стопанисва арт пространството УниКредит Студио в центъра на София и отбелязва своята 50 годишнина.

В „Небето, което говори с морето“ камерата на Торос Хорисян флиртува с всяка вълна, с всяка усмивка на плажа, с всеки фриволно развят от вятъра кичур коса. Във всеки кадър личи ръката и душата на майстор. Технологията се покланя пред непостижимия за нея фотографски усет.

Лятната колекция е в няколко серии: „За мен ти си морска сирена“, „Винаги двама“, „С деца на море“ и „И още нещо…“. От уважение към фотографа банката е запазила повечето от оригиналните имена на снимките, които той им е дал.

Серията фотографии от 60-те години на Торос Хорисян от българското Черноморие е всичко друго, но не и носталгична. Изложбата е като свеж морски бриз за хората, оставащи в града. В „Небето, което говори с морето“ лятото е синьо, оркестърът е без име, животът блика от стъпките по пясъка, ухае на плажно масло и ванилов сладолед.

Сподели в: