Уникални фотоси са подредени в изложбата "Летовището – приключението продължава"

Уникални фотоси и документи с любопитни факти за първите летовници във Варна са включени в изложбата "Летовището – приключението продължава" в сградата на Държавния архив във Варна. Експозицията, която може да бъде видяна до 14 септември 2008 г., показва, че за миналото може да се разказва оригинално, привлекателно, запомнящо се.

Първите чуждестранни туристи са посетили морския ни град през 1890 г. с парахода "Ил дьо Франс". Тогава на борда са се намирали 215 французи. Потокът на летовниците се увеличил, след като е изградена жп-линията София – Варна. Според документите през 1912 г. на смесения варненски плаж е имало най-много почиващи от тогавашния софийски хайлайф. Приема се, че 1921 година е тази, от която започва организираният туризъм във Варна.

Във витрините са изложени и рекламни материали за зимна и лятна Варна, за седмично намаление на цените за туристи, за конкурси "Царица на плажа", "Избор на Аполон", ценоразписи в заведения. Уникални са и снимките на Генералния план на Варна от първите години на XX век, оригиналният проект на Морската градина, направен от Новак с датировка 1880 г. и др.

Сподели в: