Уникална църква в Перущица е заплашена от унищожение

Уникалният паметник "Червена църква" край град Перущица е заплашена от пълно унищожение. В продължение на 23 години българската държава не е отпуснала нито лев за нейната реконструкция, предава БГНЕС. Част от стенописите и мозайките на храма са запазени и се съхраняват в НИМ. Според ЮНЕСКО те са уникални и наподобяват образците на базиликите в италианския град Равена и синайските византийски манастири.

Църквата е наречена червена заради използваните печени тухли в градежа и. У нас има само два храма, които са издигнати по подобна технология – този в Несебър и църквата "Света София" в столицата. 

Християнският храм "Червена църква"  е строен през 4 век с. Хр. и е едно от чудесата на ранно-византийската архитектура. 40 години след обявяването и за паметник на културата "Червената църква" е почти неизвестна на туристите, тъй като до нея може да се стигне единствено по черен път. Раннохристиянският храм е издигнат от император Анастасий. Мястото е внимателно подбрано, като"Червената църква" е построена в близост до старо езическо светилище и до най- важните пътища от Тракия за Бяло море и от Константинопол за Западна Европа.

Сподели в: