Уникална книга за тамплиерите бе представена в София

Уникалната книга "Processus Conta Templarios" ("Процесът срещу тамплиерите") бе представена днес в Националния археологически музей. Изданието е на Тайния архив на Ватикана, издателство "Скримиум". Неговият тираж е ограничен – 799 сертифицирани екземпляра, като последното издание е дарено на папа Бенедикт XVI. 

Книгата е на английски и италиански език. Текстовете в нея са преведени и сравнени от латински, старофренски и италиански от служители на Тайния архив на Ватикана. В нея се представят уникални, публикувани за първи път, документи за процеса срещу Ордена на монасите-воини, проведен пред папа Климент V през 1307 г.  Публикуваните в книгата документи подкрепят и потвърждават официалното становище на Църквата за оневиняване и опрощаване на тамплиерите, както казва в предговора към изданието монсеньор Серджо Пагано – перфект на Тайния архив на Ватикана.

В книгата са представени репродукции от латински текстове с много високо качество, придружени от съответните коментари на изследователи. Публикуването на Шинонския списък е извънредно значимо събитие, доколкото досега оригиналните документи за процеса над тамплиерите не бяха достъпни за изследователите.

Още по-значим, според експерти, е фактът, че публикуването на списъка ще помогне да се погледне по друг начин върху ролята на Светия престол в процеса над тамплиерите и да се преоценят представите, които властват толкова  време, а в голямата си част са и негативни.

Книгата „Processus Conta Templarios" ("Процесът срещу тамплиерите") е отпечатана на специална, ръчно изработена памучна хартия и е подвързана по старинна технология с прочутата кожа Pieno Fiore от областта Тоскана.

На събитието присъстваха Румен Ралчев – Приор на Приорат България, проф. Николай Овчаров, Иван Гранитски, акад. Антон Дончев,  Мария Арабаджиева и др.

Правим всичко възможно, за да получим права книгата да бъде преведена на български език, каза пред журналисти Румен Ралчев.

В продължение на две години изучавам присъствието на тамплиерите по нашите земи. Още от IV век има данни за такова присъствие, поясни проф. Николай Овчаров.

Сподели в: