Уникален българо-френски спектакъл ще бъде представен у нас, в Македония и Албания

Българо-френският спектакъл "VOX BOGOMILI – български дух в земята на катарите” предизвика силен интерес на Европейския културен сезон – 2008 в Париж. Той беше представен в изпълнение на квартет "Балкани” в голямата зала на Дома на световните култури по случай Седмицата на чуждестранните култури в Париж. Освен квартет "Балкани” (Милена Рудева, Милена Желязкова, Мари Скалиа, Мартин Саразен) в спектакъла участваха и Брюно Мартен, Любен Дренски и Симон Гало. През декември 2008 г. предстои "VOX BOGOMILI – български дух в земята на катарите” да бъде представен в България, Македония и Албания.

Спектакълът е финансиран от Министерството на културата на Р. България и Българския културен институт в Париж и е сред най-ярките изяви в репертоара на Седмицата на чуждестранните култури и Eвропейския културен сезон – 2008.

"VOX BOGOMILI – български дух в земята на катарите” представя един нe съвсем познат момент от европейската история: влиянието на богомилите върху развитието на катарското движение във френските области Прованс и Окситания. Пътят на богомилите към духовната истина и изгнанието им из Европа е проследен в неговата цялост – от живота им в България, през тяхното странстване из южна Европа (Гърция, Босна и Херцеговина, а след това Италия), до срещата им с катарите и установяването им в Окситания.

Майсторски изпълнените средновековни песнопения, оригиналната сценография, музикалната обработка за седем гласа, както и текстът, изпълняван на девет езика допринасят за уникалността на представлението.

Сподели в: