Университетска премиера на "Foresun" от Александър Шурбанов

Тази година Климентовите дни в Софиийския Университет "Св. Климент Охридски" в Катедра "Англистика и Американистика" ще започнат с представянето на книгата с поезия на Александър Шурбанов "Предслънце", която този месец излиза на български език, но още в началото на август изд. "Scalino" публикува на английски език със заглавието "Foresun".

Представянето ще се състои на 16 ноември, сряда, от 18:00 ч. в Библиотечно-информационен център по британистика и американистика, Ректорат, Централно крило, ет. 5. За книгата ще  говори д-р Любомир Терзиев.

* * *
Видео от първата премиера на книгата и стихотворението "Богоявление" – "Epiphany".

Александър Шурбанов е автор на десет поетични и седем есеистични книги, както и на голям брой литературоведски изследвания, публикувани у нас и в чужбина. Той е изтъкнат преводач на английска поезия. Близо половин столетие проф. Шурбанов е преподавал английска литература в Софийския университет, както и в други университети в България, Обединеното кралство и САЩ. Doctor Honoris Causa е на университетите на Кент и Съри. Носител е на награди за цялостен принос към българската литература и култура: „Христо Г. Данов“, „Почетен Аскеер“, „Гео Милев“. Към тях този ноември се прибави и голямата награда на Портал „Култура“, с която бе удостоен за приноса на неговото поетично и преводаческо дело, дало на българската култура преводите на Шекспир, Чосър и Милтън.

* * *
Ето и цялата програма на Климентови дни 2016, Катедра "Англицистика и американистика"

16 ноември 2016 г. 18.00. Представяне на стихосбирката на проф. Александър Шурбанов "Предслънце" ("Foresun") – на английски и български език. Съвместно с изд. "Скалино". Книгата ще представи д-р Любомир Терзиев. Библиотечно-информационен център по британистика и американистика, Ректорат, Централно крило, ет.5 .
22 ноември 2016 г. 12.00. Лекция на проф. Ерика Шийн от Университета в Йорк на тема "An American Hamlet in Elsinore". Ректорат, 243 аудитория.
23 ноември 2016 г. 17.15. Лекция на проф. Шон Хоумър, Американски университет в България, на тема "The Founding Trauma of National Identity in the Films of Milcho Manchevski". Съвместно с ФСФ. Библиотечно-информационен център по британистика и американистика, Ректорат, Централно крило, ет.5 .
25 – 27 ноември 2016 г. Международна конференция "New Paradigms in English Studies". Ректорат, Северно крило, зали 243 и 241. Библиотечно-информационен център по британистика и американистика, Ректорат, Централно крило, ет.5 . http://eas.uni-sofia.bg/newparadigms/

Сподели в: