Унгарски Великденски обичаи и още събития в Унгарския културен институт

Месец април е наситен със събития в Унгарския култрен институт "Балаши". Четете, изберете и посетете: изложби, творчески работилници, театрални спектакли, премиери на книги и др. (Тук може да прочетете интервю с директора на УКИ "Балаши" – г-н Тошо Дончев.)

1 април, вторник, 18.00 часа
Представяне на книгата "Динозавърски спомени" на Румен Стоянов (Аб Издателско ателие, 2013)
Представя: Пламен Хаджийски
Изпълнение на китара с бразилска музика – Преслав Стоянов
Румен Стоянов е роден на 29.10.1941 в с. Драганово, Великотърновско. Следва в СУ „Св. Климент Охридски" и в Хаванския университет. Работил е в Бразилия като дипломат в българското посолство и като преподавател по български език и култура. В момента е преподавател в Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Климент Охридски".
Превежда поезия и белетристика от испански и португалски на български и обратно. Сред превежданите от него автори са Маркес („Сто години самота"), Кортасар, Борхес, Карпентиер.
Автор е на многобройни статии, предговори, послеслови и есета. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на преводачите в България.
Пише поезия и проза на български, испански и португалски. Публикувал е поетическите сборници „Стихотворения в Бразилия" (1981), „Бавни стихотворения" (1983), „Прилив" (1989), „Погача" (1993), „Ракла" (2003) и „Кърчаг" (2005), и книгите с проза „Летопис на рунтавото време" (1998), „Откоси" (1999) и „Аз съм българин" (1999).
В превод на унгарски език е сборника на Румен Стоянов – „Lassúdad szavak” (“Бавни слова”) – избрани стихотворения, есета, спомени, статии, афоризми, етюди, гатанки и др.(Издателство „Напкут”, Будапеща 2011).

* * *
8 април, вторник, 18.30-19.30 часа
Народни танци
Урок по народни танци с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова. По повод Великденските празници, танцьорите ще покажат типичните за Унгария Великденски обичаи. Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

* * *
12 април, събота, 10.00-12.00 часа
Унгарски Великденски обичаи
Деца изработват великденски украси под ръководството на Фани Бода и Естер Редмонд. Всички желаещи деца ще могат да правят писани яйца и кошнички за великденски яйца. Участие: само след предварителна регистрация до 9 –ти април включително!
Тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

* * *
13 март – 16 април
Изложба графика на Ищван Дамо

Ищван Дамо е роден на 29 декември 1951 г. в Надсебен (дн. Сибиу, Румъния).
Дипломира се през 1978 г. в Художествената академия „Николае Григореску” в Букурещ, специалност „Графика”. През 1978-1979 г. печели стипендия и завършва магистратура в Художествената академия. През 1990 г. се премества да живее в Унгария, от 1994 г. работи в гр. Кечкемет във факултета по Изобразително изкуство към Техническия техникум „Калман Кандо”, където преподава изобразително изкуство, рисуване, графика. Носител е на множество родни и чуждестранни награди за графика.

14 април, понеделник, 11.00 часа
По повод Международния ден на ромите – 8-ми април ще бъде представена детска културна програма съвместно с центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". В програмата децата ще покажат по артистичен начин различните ромски обичаи и празници.

14 април, понеделник, 18.00 часа
Откриване на етнографска изложба – сбирка "Народно прилжно изкуство" от град Кечкемет. Съвместно с Регионален етнографски музей-Пловдив.

Най-голямата, възникнала след 1945 година, колекция от народно приложно изкуство може да се види в град Кечкемет, в сградата на някогашната спиртоварна. През 1983 г., когато сградата бива обявена за паметник на културата, градската и областната управа вземат решение да я предоставят за Музей на унгарското народно приложно изкуство. Така събираната десетилетия наред ценна колекция, показвана доскоро само частично на редки изложби, намира свой постоянен дом. Постоянната галерия за народно приложно изкуство, единствена по рода си в страната, се открива в  Кечкемет през декември 1984 година.  
Народното приложно изкуство също черпи от извора на народните традиции, местните вкусове обаче не играят роля в творческия процес, общността не оказва влияние върху творците в тяхното новаторско и индивидуално творчество.  
За творбите на народното приложно изкуство е характерно, че се откриват и връщат към живот потънали в забрава техники и занаяти. При бродерията например образци на шевици, използвани някога върху части на излезли от употреба в наши дни облекла, се прехвърлят, пригаждат към съвременните нужди, към съвременните вкусове и се изготвят предмети (дрехи, домашен текстил), които могат да бъдат използвани и днес, съхранявайка по този начин тази богата култура до ден днешен.  
Изложбата ще е открита до 14 май 2014 г.

* * *
15 април, вторник, 19.30 часа
Театрална вечер – Гостува в клуб „Антракт” бул. Мария Луиза 17
Продуцентска Къща „Креди Арте” съвместно с Унгарския културен институт в София (Институт „Балаши”) представят авторския спектакъл на Мариела Станчева „Многоклетка” по унгарски разкази.
Консултант: Димитър Кабаков
Музикално оформление и изпълнение на пиано – Мариела Станчева

Една жена и един роял… Затворени между четири стени. Разказват своите истории, всеки по своя си начин. Музиката и думите се преплитат, потопяват ни в бездните на човешките души в петте на пръв поглед различни истории, които се оказват ужасно преплетени и фатално свързани. Нотите неусетно натъкват своята клетка, от която героинята неистово се опитва да избяга…

* * *
17 април, четвъртък, 18.00 часа
Откриване на документалната изложба  „Снимки – спомени – незабравими СЪДБИ от XX –ти век”  по повод 70 годишнината от унгарския холокост
Откриват:
Посланикът на Унгария – Н. Пр. Андраш Клейн
Моника Балатони – държавен секретар по обществени връзки към Министерството на държавната администрация и правосъдие, Унгария.
Владимир Пауновски –  директор на еврейския исторически музей в София към организация на евреите „Шалом”.
 Изложбата разказва за онези изключителни личности на унгарската култура като Еде Телер, Лео Силард,  Янош Нойман, Имре Калман, Шандо Корда, които съдбата ги сблъсква с трагедията на холокоста, но техните имена и изобретения все още живеят с нас.
Изложбата ще е открита до 25 април 2014 г.
 
* * *
18  март – 15 април
Фотографска изложба "Светът на Искандер". Плевен – Художествена галерия „Илия Бешков”

Искандер Бахгет е роден на 14 август 1943 г. в Ел Баразин, Сирия. От 1967 г. живее в Унгария. С фотография се занимава от 1968 г. Участва в групови и самостоятелни  национални изложби. От 1990 г. се занимава с рекламни и модни фотографии, проектира листовки, проспекти и каталози в собственото си ателие.  
Известен е преди всичко с черно-белите си социофотографии и портрети, с пейзажите си, изобразяващи света на пустините, с фотографиите си на знаменити представители на унгарската литература и изобразително изкуство като Дюла Ийеш, Дьорд Фалуди, Ференц Буда, Шандор Каняди, Андраш Шютьо, Нандор Гион, Петер Естерхази и др. Тесни връзки го свързват с кечкеметското литературно, социографско, художествено списание „Фораш”. Наред с това е сътрудник на списание Кечкемет. Снимките му редовно се появяват по страниците на седмичното списание „Кечкемети лапок”. Носител е на Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Унгария, 2008.

* * *
23 април, сряда, 19.00 часа
Руски културно-информационен център – Голяма зала – ул. Шипка 34
Продуцентска Къща „Креди Арте” съвместно с Унгарския културен институт в София (Институт „Балаши”) представят авторския спектакъл на Мариела Станчева „Многоклетка” по унгарски разкази.
Консултант: Димитър Кабаков
Музикално оформление и изпълнение на пиано – Мариела Станчева

Една жена и един роял… Затворени между четири стени. Разказват своите истории, всеки по своя си начин. Музиката и думите се преплитат, потопяват ни в бездните на човешките души в петте на пръв поглед различни истории, които се оказват ужасно преплетени и фатално свързани. Нотите неусетно натъкват своята клетка, от която героинята неистово се опитва да избяга…
Билети: в системата на Ticketportal и на място.

* * *
23 април, сряда, 18.30-19.30
Урок по народни танци с професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова. Вход: свободен! Желателна е предварителната регистрация на тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

* * *
 25-27 април, петък-неделя
Шумен, Драматично-куклен театър „Васил Друмев”
ХХІV. НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ  НА УНГАРСКА И БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА ШУМЕН 2014
Посвещава се на:
70-годишнината от гибелта на унгарския поет
Миклош Радноти (1909-1944) и  
80-годишнината от рождението на българския поет Христо Фотев (1934-2002)
Не знам за друг какво е…
Не знам за друг какво е тоз край опожарен,
но той, макар и малък, родина е за мен…
                                                                                            Миклош Радноти, 17 юни 1944
                                                                                                     Превод: Валери Петров
ХХІV-ият Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература се организира от: Институт Балаши – Унгарски културен институт и Община Шумен. С подкрепата на: Министерство на културата, Посолство на Унгария, Съюз на артистите в България, Община Дебрецен, Фирма „Контракс”, Фирма „Алкомет“ АД, Къща-музей „Лайош Кошут” и с любезното съдействие на семейство Поповски.

Желаещите да участват в конкурса ще намерят повече информация на сайта на УКИ:
http://szofia.balassiintezet.hu  

Програмата на конкурса:

25 април, петък
16.00 ч. – Откриване на изложба графика на Ищван Дамо и фотоизложба на Бахгет Искандер    
                 в фоайето на  драматично-куклен театър „Васил Друмев” – Шумен
17.00 ч.  – Официално откриване на конкурса
17.30-19.00 ч. –  Прослушване на ученици и непрофесионалисти

26 април, събота – Прослушвания
10.00 ч. – Ученици, непрофесионалисти
16.00 ч.  – Студенти от ВУЗ по изкуствата
18.00 ч.  – Артисти-професионалисти

На 27 април, неделя от 11.00 ч. Галаконцерт на лауреатите, връчване на наградите от конкурса. Актрисата Мариела Станчева ще изпълни авторския си спекатакъл „Многоклетка” по унгарски разкази. Мариела Станчева е носителка на следните награди:
I-ва награда в категория непрофесионалисти –  гр. Шумен 2006г.
I-ва награда в категория студенти от ВУЗ-ове по изкуствата – гр. Шумен 2010г.
I-ва награда в категория артисти-професионалисти – гр. Шумен 2012г.
Специалната награда на Община Дебрецен – гр. Шумен 2012г.

Изложби 30 април – 25 май
След завършването на рецитаторския конкурс изложбите ще бъдат преместени в:Изложба графикана Ищван Дамо -э Регионален исторически музей Шумен
Изложба "Светът на Искандер" на фотографа Искандер Бехгет – Къща музей "Лайош Кошут", Шумен

28 април, понеделник, 18.00 часа
Изложба унгарска дантела
Изложба на Марика Винцене Над, председател на Сдружението на унгарските производители на дантела.
Сдружението е създадено през 1991 г. с цел да обедини живеещите в Унгария и занимаващи се дантела творци, а чрез тях, или заедно с тях, да съхрани традициите, да издири и събере стари дантели и да им даде нова трактовка, както и да възпитава ново  творческо попълнение.  Дантелата е текстилна форма с малки мотиви, чиято характерна особеност е, че мотивите не се нанасят впоследствие върху готовия материал, а заедно с изработката на текстила, се появява и самият мотив. Поради своята лекота, въздушност тези дупчести, прозирни материи имат много представителен изглед, затова получават роля първо в изготвянето на облекла.   
Дантелата, във вида, в който е популярна днес, поема по своя победоносен път от времето на италианския Ренесанс, от града на разкоша – Венеция. В началото се изработват относително елементарни, геометрични мотиви, от ХVІ век обаче все по-чести стават мотивите на листа и цветя, фигурите на хора и животни. В Унгария техниката на изработка на дантела – шита, плетена и машинна, достига през ХІХ век чрез много посредници.   
Изложбата ще е открита до 9 май 2014 г.

29 април, вторник, 18.00 часа
Унгарски културен институт
Уъркшоп по изработване на дантели с участието на: Марика Винцене Над, председател на Сдружението на унгарските производители на дантела в гр.Татабаня, Унгария и Ева Гергей.
Такса за участие: 5 лв., с предварително записване в секретариата на Унгарския културен институт.  Тел: 987 23 07 или на имейл: uki@uki.bg!

Сподели в: