Унгарският фотограф Янош Ейферт с изложба в София

Открива се ретроспективна изложба с фотографиите на Янош Ейферт в Унгарския институт. Снимки от ранните му периоди, както и от по-късни ще може да видите на 18 юни 2009г., когато е откриването. Изложбата ще продължи до 17 юли. Включени са фотографии от различни поредици: "Ранен период", "Триптихи", "На сцената", "Експериментални", "Еротикон", "Природа", "Пътуване", "Китай". На откриването Янош Ейферт ще изнесе мултимедийна лекция за диапорамата на тема "Образ-звук-театър".

Настоящата ретроспективна изложба на Янош Ейферт вече е показвана в Скопие и Прищина (2009).

Кой е Янош Ейферт

Янош Ейферт е роден на 8 май 1943 г. в Ходмезьовашархей, Унгария. Започва да се занимава с фотография през 1968 г., като паралелно с това танцува в унгарския ансамбъл "Хонвед". От 1985 г. прави и диапорами. През 1998 г. е художествен ръководител на Първата унгарска национална фотоседмица, основател и главен редактор на първото онлайн фотографско списание (сайта на Унгарския съюз на фотографите). В периода 2002-2004 г. е художествен ръководител на фестивала Mediawave. През 2006 г. заминава на научна командировка в Китай по покана на Китайската асоциация на фотографите (в резултат прави цикъла"Пътят на коприната").

Творчеството на Янош Ейферт не може да се вмести в една стилова категория, той твори в много посоки. Ейферт е многостранна, непрекъснато обновяваща се, експериментираща фигура. Известността му се дължи на танцови, актови, природни и приложни фотографии. Работи освен това и както преподавател, лектор и експерт.

Има зад гърба си 150 самостоятелни изложби, участвал е в 650 общи изложби, награждаван е 168 пъти. Снимал е в 41 страни. Неговите фотографии, фоторепортажи и статии редовно излизат в специализираната преса, в унгарски и чуждестранни вестници, книги и електронни медии. Написал е предговори за много фотоалбуми и изложбени каталози, откривал е изложби, изнасял е лекции. Негови творби има в 12 престижни общи сбирки (Белгия, Германия, Австрия, САЩ). Член е на 16 съюза, сдружения и институции, от които 5 в чужбина. Броят на статиите му, излезли в периода 2000-2006 година е 105.

 

Сподели в: