Унгарският фотограф Тибор Житва открива изложба в София

Фотографът Тибор Житва открива изложба в Унгарския културен институт  в София.

Програма  за месец октомври 2008 г.

1 октомври, сряда, 18.00 часа
"Твърдо, остро, бляскаво – светът от птичи поглед"
Фотографии на Тибор Житва и DVD-фотографии на Бела Тот
Открива – Явор Попов (Фотографска академия).
Тибор Житва е роден през 1941 г. в Будапеща.
1964 г. – завършва Техническия университет в Будапеща, факултет "Строително инженерство”.
1964-1966 г. – практикант в Строителна компания „Обществени сгради”.
1966-1967 г. – занимава се с приложна графика към Института за градско строителство и планиране.
1967-1969 – архитект в Института по типово проектиране.
1969-1980 г. – строителен инженер-проектант към Института за градско строителство и планиране.
1981 г. – излиза на свободна практика. Преподава в академия "Миклош Ибл”.
От 1959 г. се занимава с фотография, участва в редица изложби в Унгария и чужбина. Обект на вниманието му са приложните фотографии с архитектурна насоченост, изготвяни за обществени сгради, институции, агенции, издателства, специализирани списания и изложби.
Конкурси: Проект за устройство на центъра на Будапеща (Втора награда); Проект за застрояване на Йормезьо (Първа награда); Проект за застрояване на центъра на Надканижа (Втора награда).
По-важни строителни творби: Уйпалота – проект за застрояване; „Дожакерт”, гр. Татабаня – сградни комплекси: библиотека, клуб, лекарски кабинет; Шатораяуйхей – словашко училище, общежитие, ресторант, плувен комплекс; Либийско народно представителство – павильон за прием на посетители; Шатораяуйхей – жилищен комплекс; Дял – основно училище; Шалготарян – многофункционална офис-сграда; Вамошмикола – читалище.
Изложбени сгради, инсталации: Тисайски химически комбинат „Гедеон Рихтер”, Агрокомплекс, изложбите на фармацевтичен комбинат „Биогал”.

"Представените фотоси са изготвени от Тибор Житва. Бих желал да кажа няколко думи за него, тъй като той е един от най-добрите съвременни фотографи-строителни инженери. … Крайно пуританските му възгледи и същевременно опасният му максимализъм го направиха непригоден за работа в жанр, който изисква  сътрудничество с пратньори, за който са необходими много пари и в който снабдяването с материали, както и равнището на промишлеността оказват решаващо влияние върху резултата. Това не може да се постигне без компромиси, а той бе неспособен на такива. … Строителната фотография е независим и много труден жанр. Трябва да си обективен и в същото време да правиш красиви снимки. … Снимките трябва да са документални, обективни и едновременно добре композирани и красиви, това Житва го умее.” (Габор Мезеи, специалист по вътрешна архитектура, септември 2002 г.)

13 октомври, понеделник

Конференция: "Тенденции и акценти в унгарската и българската литература 1989-2008"
 В рамките на конференцията:
– изложба на книги (преводни книги от унгарски на български и книги на унгарска тематика);
– литературна вечер
Унгарски лектори: Ласло Бедеч, Петер Дереш, Атила Яс, Петер Рац, Дьорд Сонди. Български лектори: Елка Трайкова (БАН), Рая Кунчева (БАН), Пламен Дойнов.
Организатори: Институт Балаши, Институт по литературознание към Българската академия на науките, Сдружение на българските писатели

23 октомври, четвъртък
Честване на националния празник на република Унгария: Революцията от 1956-та
 

Сподели в: