Умберто Еко и други писатели преразказват за деца световната класика

Издателство "Сиела" наскоро започна поредицата "Запази историята" – чиято цел е съхраняването на световната литературна памет чрез пренаписване на емблематични текстове по интересен и атрактивен за децата начин и да ги спаси от заплахата да бъдат забравени.

В поредицата са включени са десет произведения – класически заглавия от световната литература, илюстрирани от различни италиански художници и преразказани за деца от съвременни писатели с различна националност.

Ако в тази поредица има нещо революционно, то е в решението на децата да се говори като на зрели хора и да им се представят сложни характери и противоречиви казуси за сложното, нюансираното, за трудно разграничимите категории.

Проектът е пътуващ и в маршрута му са включени дестинации като САЩ, Унгария, Русия, Бразилия, Испания, Гърция.

Първата книга – "Годениците" (от Алесандро Мандзони, считана за първия голям италиански роман) – е преразказана от Умберто Еко. Вчера излезе и втората книга "Дон Жуан" – преразказана от Алесандро Барико.

Всяка от книгите представя накратко сюжета на класическото произведение в 10 глави, кратка информация за преразказващия и илюстратора, както и разказ с любопитни факти за историята на създаването на произведението.

Очаквайте в поредицата Запази историята следните заглавия:

Годениците – преразказана от Умберто Еко
Дон Жуан – преразказана от Алесандро Барико
Гъливер – преразказана от Джонатан Коу
Капитан Немо – преразказана от Дейвид Егърс
Престъпление и наказание – преразказана от Аврам Йешуа
Антигона – преразказана от Али Смит
Крал Лир – преразказана от Мелания Мацуко
Сирано дьо Бержерак – преразказана от Стефано Бени
Нос – преразказана от Андреа Камилери
Гилгамеш – преразказана от Июн Ли

Сподели в: