„Улица „Консервна“ от Джон Стайнбек

На 5 август излиза още едно емблематично заглавие от легендарния американски новелист, публицист и филантроп Джон Стайнбек – „Улица „Консервна“!

Улица „Консервна“ (превод: Кръстан Дянков, цена: 12 лв., 200 стр.) е своеобразна поема – скърцащи звуци, песни и смрад, разпиляна тенекия, ръжда и трески, нащърбени паважи, обрасли с бурени дворове и бунища, работилнички за сардели, автомобилни сирени, гостилници и публични домове, малки претъпкани бакалнички и нощни приюти. Но улица „Консервна“ е и меланхоличното сборище на „светци и ангели, благочестивци и мъченици“, чието богатство се състои единствено от… неплатени сметки.

Носител на „Пулицър“ и Нобелова награда за литература, безкомпромисен творец – идеалист и независим поборник за справедливост, Джон Стайнбек (1902–1968) е автор на 25 романа, осветлили крушенията, но и триумфите на човешкия дух. Роден в калифорнийския град Салинас, писателят познава и съчувства на неволите на местните фермери и работници от началото на 20 век. Неговият утопичен хуманизъм не просто респектира, той определя облика и мисията на творчеството му като цяло.

Изданието е осмата поред книга на Стайнбек, която „Колибри“ предлага на българските читатели: http://colibri.bg/avtori/82/dzhon-stajnbek

Книгата

Улицата на консервните фабрики в Монтерей, Калифорния, е цяла поема, смрад, проскърцващи звуци, особена светлина, песен, навик, носталгия, блян. Улица „Консервна“ – това е събраната и разпиляна тенекия и желязо, ръжда и трески, нащърбен паваж и обрасли с бурени дворове и бунища, работилници за сардели, сглобени от вълнообразна ламарина, автомобилни сирени, гостилници и публични домове, малки претъпкани бакалнички, лаборатории и нощни приюти. Нейните жители, както веднъж бе рекъл един, са „проститутки, сводници, комарджии и негодници“, с което е искал да каже „всички“. Но ако беше надникнал към улицата от друго ъгълче, той може би щеше да ги види като „светци и ангели, благочестивци и мъченици“, при което смисълът не би се изменил.“

Авторът

Джон Стайнбек (1902–1968) е роден в калифорнийския град Салинас, където живеят повечето от незабравимите му герои. Той е запознат от първа ръка с тежкия труд на американските фермери и работници от началото на миналия век, защото самият е бил такъв, преди да започне да се изявява като журналист. През 1935 г. публикува първия си роман „Тортила Флет“ и незабавно се обвива с литературна слава. Той е автор на повече от 25 романа, а през 1962 г. става лауреат на Нобеловата награда за литература. При връчването на наградата Нобеловият комитет изтъква, че със „Зимата на нашето недоволство“ Стайнбек „се завръща с безпристрастния си инстинкт за истински американското на позициите на независим поборник за истината“.

Сподели в: