Улица "Камелия" от Мерсе Родореда

МЕРСЕ РОДОРЕДА
УЛИЦА „КАМЕЛИЯ”
Цена 12 лв.
ISBN 978-954-28-1328-6
Превод от каталонски МАЯ ГЕНОВА

Мерсе Родореда (1908-1983) заема почетно място сред класиците на XX век в каталонската литература. Пише разкази, романи, поетична проза. Тя е първата писателка, получила високото отличие „Почетна награда за каталонска литература“.
Живее дълги години в изгнание в Женева, поради диктатурата на Франко и там написва два от най-значителните си романи: Площад „Диамант“, издаден през 2012 г. от издателство Сиела, преведена повече от 40 езика и Улица „Камелия”.

Сесилия Се започва разказа за живота си със съдбовните думи, които изразяват драмата, белязала съществуването й: „Оставили ме на ул. „Камелия”, до една градинска порта и нощният пазач ме намерил призори…“ Стопаните на къщата приемат подхвърленото дете и го отглеждат грижовно, с обич, но не могат да запълнят празнотата, породена от липсата на корени в душата на вече отрасналото момиче.
Сесилия бяга от този дом и се впуска в живота в тежките години на следвоенна Барселона. Минава през различните нива на проституция, от улицата до луксозни къщи и коли. Дълбоко в съзнанието й е залегнала нуждата да намери баща си. Попада на различни мъже – влюбени, жестоки, скъперници, щедри или не с ума и накрая постига мир в душата си и нежност, там където най-малко е очаквала

Сподели в: