"Търся си мъж" разказва фантазии за съпружеския живот

Писателката Хатидже Мерием посвещава своята книга "Търся си мъж" (Издателство "Сиела") на всички момчета с бляскав поглед и къдрава коса. Превод от турски Алина Караханова, Поредица Балканска литература, Цена 10 лв., Стр. 122. Откъс от книгата прочете тук.

*  *  *

За книгата
Какъв би бил животът ти, ако беше жена на някой от изброените типове мъже, какви чувства щеше да предизвиква той в теб, как бихте съжителствали, как би направила живота си по-хубав, какви щяха да бъдат мечтите ти…
Това са фантазиите на съпружеския живот, разкрити в истинската, реалната им светлина, съчетана с хумор и любов.
Това е вълнуващ разказ, наситен с житейски емоции, описващ потиснатостта и лишенията, погледнато в чисто женски аспект, като същевременно отразява стратегията на съпротива и желанието за оцеляване.
Това е един циничен шедьовър, отразяващ ситуациите „Ако бях жена на…“ от Хатидже Мерием.

*  *  *
"Слушай, дъще, дори да е нищожен като мушичка, но да имаш мъж, дори да е с размерите на мушичка, но да го имаш.”
Какъв например?
Да бъдеш жена на пияница… на портиер… на стругар… на джудже… на имам… на куриер… на дърводелец… на охранител в затвора… на касапин… на много по-млад мъж… на мъж с изключително чувствителна душа… на обикновен работник… на лентяй… втората жена на някой мъж… жена на железничар… на търговец… на жалък некадърник… на пенсионер… на лакомник… на безполезен мъж… на циганин… на първата си любов… на мъж, влюбен в своята мандолина… на мъж, жертва на съдбата… на доста красив мъж… на поет… на възрастен мъж… на чудак… на баща си… или пък на сина си…"

За авторката:
Хатидже Мерием е родена през ноември 1968 г. в Истанбул. Завършва университета „Докуз Ейлюл“, факултет по икономически и административни науки, специалност финанси. Три години и половина работи в банка. През 1994 г. изоставя професията си и заминава за Лондон. Там работи като чистачка, детегледачка, гладачка, разнася вестници и др. В периода 1996–2001 г. е главен координатор по разпространението на сп. „Йокюз“. През 1999 г. на конкурса, организиран от сп. „Варлък“, разказът й „Сифтах“ се оказва обект на внимание в раздел „Разкази”. През 2000 г. издателство „Варлък“ отпечатва книгата й с разкази „Сифтах“. Романът й „Всяка частичка от човека, всяка жилка от земята“ е публикуван от издателство „Илетишим“. Занимава се и с фотография.

Съдържание

Жена на пияница    9
Жена на портиер    13
Жена на стругар    15
Жена на джудже    18
Жена на имам    20
Жена на куриер    25
Жена на дърводелец    28
Жена на охранител в затвора    33
Жена на касапин    37
Жена на много по-млад мъж    38
Жена на мъж с изключително чувствителна душа    40
Жена на обикновен работник    45
Жена на лентяй    48
Втората жена на някой мъж    62
Жена на железничар    64
Жена на търговец    70
Жена на жалък некадърник    72
Жена на пенсионер    73
Жена на лакомник    76
Жена на безполезен мъж    79
Жена на циганин    83
Жена на първата си любов    88
Жена на мъж, влюбен в своята мандолина    97
Жена на мъж, жертва на съдбата    100
Жена на доста красив мъж    102
Жена на поет    106
Жена на възрастен мъж    113
Жена на чудак    116
Жена на баща си    118
Жена на сина си    121

Сподели в: