Тържество пред паметника на светите братя Кирил и Методий в София

 

На 24 май с тържествено общоградско шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий ще започне и тази година честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Началото на шествието е в 10.00 ч., от Националния археологически музей.

В 11.00 часа, пред паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека ще започне официалната церемония. Поздрав към присъстващите ще отправи г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. Теодора Димова, писател и драматург, ще произнесе официално слово, посветено на празника.

Водещ на церемонията ще бъде актьорът Даниел Цочев, а в програмата участват хор на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Гвардейският представителен духов оркестър.

Стихотворението „Аз съм българче” от Иван Вазов ще изпълнят първокласниците Александра Борисова и Константин Бояджиев.

Тържествен водосвет ще бъде отслужен от свещеници на Българската православна църква.

От името на официалните лица на паметника на Св. св. Кирил и Методий ще бъдат поднесени венци и цветя от гвардейци венценосци.

След церемонията, гостите на празника ще могат да разгледат изложбата „Майските православни празници в църковния календар” в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Сподели в: