Турският писател Ахмед Юмит – гост на Панаира на книгата с "Дервишката порта" –

Пролетният панаир на книгата ще се състои в НДК от 3 до 8 юни в НДК. Кои са още акцентите на Панаир от програмата на "Сиела", щанд 331, етаж 3:
 
Специални гости на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година са Н.Пр. Сюлейман Гюкче – посланик на Република Турция в София и аташето по културата и туризма Джамал Текканат. За откриването на Пролетния базар на книгата в София пристига един от най-именитите турски автори Ахмед Юмит, който ще представи най-новата си книга Дервишката порта издавана на български език от издателство "Сиела".
 
03.06 от 18 ч. НДК,  полуетаж „Изток“, представяне на гостуващия турски автор Ахмед Юмит с книгата "Дервишката порта".
Модератор Амелия Личева, превод от турски Алина Караханова.

Участие ще вземе проф. Йорданка Бибина преводач на романа Паметта на Истанбул, издателство Колибри.
Специален  гост на събитието ще бъде аташето по културата и туризма на посолство Турция г-н ДЖАМАЛ ТЕККАНАТ.
 
Ахмед Юмит е един от най-именитите съвременни турски белетристи и поети. Един от най-превежданите турски автори, майстор на  исторически трилъри и мистерии. Автор е на шест романа и сборници с разкази. Тиражите на произведенията му се измерват със стотици хиляди, някой от тях са филмирани.
 
03.06 от 16 ч. Лекция по творческо писане (на английски език) в рамките на Столица литература, организирана от фондация "Елизабет Костова". За ползите и опасностите на историческата проза, лекция от Матю Нийл автор на Английски пасажери, Сиела. Библиотека по англицистика и американистика, СУ, бул. "Цар Освободител" 15.
 
04.06 от 19 ч. Опера кафе, улица "Георги. С. Раковски“ 113, Радослав Парушев представя новият си роман "Отвътре".
 
05. 06 от 18,30 ч. книжарница "Хеликон" Витоша, бул. Патриарх Евтимий 68, Боян Биолчев представя "Книга за художника". За книгата ще говори проф. Греди Асса.
 
Прогарама – Срещи с автограф на щанд 313, Сиела

03.06 в17.00 ч., Ахмед Юмит
05.06 в 17.00 ч., Теодора Димова
05.06 в 18.00 ч., Иво Сиромахов
07.06 в 11.00 ч., Наско Сираков
07.06 в 13.00 ч., Васил Георгиев и Радослав Парушев
07.06 в 14.00 ч., Калин Терзийски
06.06 в 18.00ч.,  Михаил Вешим
06.06 в 17.00 ч., Ваня Щерева

Още за Дервишката порта, Превод  от английски Емилия Ничева-Карастойчева,  Цена 16 лв.
 
 Ахмед  Юмит е роден през 1960 г. в град Газиантеп в Южна Турция. През 1978 г. постъпва в университет в Истанбул. През 1983 г. завършва публична администрация в Мармарския университет и написа първия си разказ. Активен член на Турската комунистическа партия от 1974 го 1989 г. Участва в нелегалното движение за демокрация по време на военната диктатура в Турция през 1980-1990 г. През 1985-86 учи тайно в Академията за социални науки в Москва. Има една дъщеря – Гюл. От 1989 г. Ахмед  Юмит е публикувал сборник с поезия, три книги с разкази и една с детски приказки. Автор е на една новела и три романа. Един от най-известните съвременни турски писатели. Слави се като майстор на мистерията. На фона на уникалната политика и култура на родината си, Ахмед  Юмит вниква дълбоко в душите на умело изобразените си герои и разказва увлекателно за убийства и политически интриги.
 
Дервишката порта е повече от трилър. Това е книга на тайните. Тайната на страст, надживяла столетия, чийто пламък запалили Джелаледдин Руми и Шемс-и Тебризи. Тайната за престъпление, извършено преди седемстотин години.
Карън-Кимя, млада жена от смесен брак, се впуска да издири  изчезналия си баща, за да намери  смисъла на живота си.  Тя идва в град, където най-важните събития се случват нощем:  вратите се разтварят за тайни, по-смайващи от чудеса; чудесата  оживяват по-реални от действителността. Наоколо повече от седемстотин години се носи шепот, зареден със спомени, и с ароматния дъх на онези, които измерват любовта само с любов…  Дори смъртта не успява да унищожи тази обич… Едно мистично приключение,  чиито главни участници са Шемс-и Тебризи и Мевляна Джелаледдин Руми.
 
Сюжетът на този роман може да се определи като мистерия и исторически трилър. В основата на повествованието е известният османски, религиозен мистик, писател и философ Мевляна Джелаледдин Руми (ХІІІ в.) и неговите схващания, както и криминален сюжет отпреди 700 години, при който при неизяснени условия загива менторът на Руми – Шемс-и Тебризи, и който по някакъв начин дава отражение и върху настоящето.
Като цяло действието е преди всичко в настоящето и има криминален характер, така че се чете леко. Има обаче и доста екскурси по посока на мистичното учение на суфизма, както и на философията и поезията на Руми.

*  *  *
Откъс:
Върху камъка имаше кръв, в небето – пълна луна, в градината – дъх на пръст. Дърветата плуваха в мразовития въздух. Сега напъпваха зимните рози, а нарцисите вече бяха разцъфнали. Седмина мъже излязоха в градината. Седем сърца, изпълнени с омраза, седем съзнания, завладени от ненавист, седем остри ножа. Седмина прокълнати мъже прекосиха пространството, разделяйки тишината в градината на седем части, и тръгнаха към дървената порта, където ги очакваше жертвата.
Кръв обливаше камъка. Зловещ студ забулваше градината. Само пълната луна видя убийството. Безразлично, безстрастно, без да трепне, тя надничаше през мъртвите листа на високите тополи. Най-младият от седмината почука на портата. В някоя къща проплака дете. Нежно младо момиче спеше в далечното поле. Крехкото й тяло бавно гниеше в земята. Най-младият от седмината замахна с ножа и момичето се раздвижи в гроба. По лицето й се разля усмивка, чиято сила дори смъртта не бе в състояние да сломи. Когато най-младият от седмината заби ножа си в мъжа, едно сетно дихание, заседнало в гърлото на момичето, се изтръгна от устата му като въздишка на облекчение.
Камъкът се обля в кръв. Седем ножа отвориха седем рани. От тях бликнаха седем червени ручея. Седем пъти потрепери тялото на мъжа, седем пъти потръпнаха седмината, когато забиха ножовете си. Тялото на младото момиче под земята обаче не помръдна повече. Лежеше притихнала както всичко над нея. Сякаш бе настъпил последният миг на света. Живите, мъртвите, цялото съзидание тънеше в тишина и покой. Кръвта върху камъка застина. Луната, отразена в кръвта върху камъка, застина. Високите тополи, напъпилите зимни рози, разцъфналите нарциси, градината, ухаеща на пръст… живите, мъртвите, цялото съзидание мълчаха, застинали в кръвта върху камъка.   
 

                               
 
 
 
 
 

Сподели в: