Туристи обличат царски дрехи в Нощта на музеите

В нощта на музеите всички посетители на Археологическия музей във Велико Търново ще имат възможност да облекат царски дрехи. Безплатно за всички жители и гости на старата столица ще могат да се увековечат за поколенията в средновековните тоалети, които са точно копие на тези на севастократор Калоян и съпругата му Десислава.

На 18 май 2009г. по повод Международния ден на музеите вратите на всички музейни обекти ще бъдат отворени, а входът за тях ще е безплатен. Кулминацията на празничните прояви ще е вечерта в Археологическия музей, който ще работи до 1 часа след полунощ. Там освен уникалното златно съкровище от енеолита, великолепните паметници от римско време и столично Търново, посетителите ще могат да разгледат и експозицията “Оръжия от старо време”, която представя най-добрите образци от колекцията на музея от праисторията до наши дни. Тя беше показана на 22 март само за няколко часа, а сега е обогатена и оригинално аранжирана.

От 21.00 часа в лапидариума на музея ще бъде представен моноспектакъл “Греховната любов на зографа Захарий” в изпълнение на актьора Любомир Бъчваров. Режисьор на  постановката е Христо Стойчев, а сценографията – на художника Христо Панев, предоставил пет свои платна. От 22.30 часа двама студенти от ВТУ ще свирят блус и рок парчета, както и свои авторски композиции. Денят на отворените врати е традиция за търновския музей, като целта е празникът да се превърне в събитие за жителите на старата столица и гостите на града. Всеки посетител ще получи и символичен подарък, популяризиращ емблематични исторически и археологически паметници.

Сподели в: