Турецки – най-популярния руски детектив в романа "Прощална роля"

Бизнесмен в затруднено положение се обръща за помощ към детективите от агенция „Глория” Турецки и Плетньов. Мъжът се опасява, че партньорът му иска да се отърве от него и дори се досеща за мястото и часа на планираното покушение. Бизнесменът е готов да плати солиден хонорар, ако детективите се съгласят да помогнат…
В същото време бившият следовател Александър Борисович Турецки се заема с издирването на актриса от сибирското градче Лебедянск, дъщеря на богат предприемач. Впрочем, Александър Борисович няма възможност да избира. Случаят е от изключителна важност за него, защото съдбата на изчезналата жена ще предопредели бъдещето на съпругата му Ирина. За да развърже дяволския възел и да спаси жена си от гибел, детективът заминава за Сибир. И попада във вихъра на мистериозни събития с фатални последици…

Фридрих Незнански е единственият руски криминален автор, превеждан в Западна Европа, и е първият руснак, приет в американския писателски клуб „Едгар Алън По”. Романите му са били в класациите за най-продавани книги в САЩ, Япония, Великобритания, Франция и Германия. А неговият герой – брилянтният следовател Турецки, му спечелва славата на най-популярния руски криминален автор в света.

За автора:
Фридрих Незнански е роден през 1932 г. Завършил е право и е работил като следовател в прокуратурата, а в предиода 1969 – 1977 г. е член на Московската адвокатска колегия. Защитава докторска дисертация по право и е автор на пет монографии.
През 1977 г. Незнански емигрира и се установява в САЩ. Там той работи като охранител, строителен работник, университетски преподавател, журналист. През 1985 г. Незнански се мести да живее във Франкфурт. През 1986 г. Международният биографичен институт му присъжда званието „човек с постижения”.
Писателският успех застига Незнански след издаването на два детективски романа в съавторство с Едуард Топол в началото на 80-те години на XX век. След публикуването на втория роман Незнански започва да пише самостоятелно. Романите му се превеждат на дванайсет езика и се превръщат в бестселъри в редица страни на Запад. По някои от книгите са заснети и филми. Но истинската популярност на Незнански идва със серията „Маршът на Турецки" и с появата на най-известния детектив в руската литература Александър Борисович Турецки.
В Русия произведенията на писателя се издават за пръв път едва след настъпването на промените. Днес Фридрих Незнански се смята за един от най-„тиражираните” писатели  на руския книжен пазар.

Сподели в: