"Тук има чудовища" – книга-вдъхновител на филма "Кутийковците"

От 10 ноември в книжарниците излезе новото заглавие на Сиела „Тук има чудовища” от Алън Сноу – книгата, вдъхновила анимационния филм „Кутийковците”, който паралелно с книгата излиза на широк екран, reald 3D. Филма е дело на екипа създал култовата анимация „Коралайн и тайната на огледалото 3D”.
 
Кутийковците” е комична история, която надниква в Сиренвил – градче от шикозната Викторианска ера, потънало в изобилие, изисканост и най-миризливите първокласни сирена. Под чаровните му павирани улици живеят кутийковците – страховити същества, които нощем изпълзяват от каналите и отмъкват най-скъпите за жителите на Сиренвил неща – децата и сиренето им. Поне такава е легендата, в която вярват местните хора. А истината е, че кутийковците са част от подземна общност странни и обичливи чудаци, които носят върху себе си рециклирани картонени кутии, също както костенурките носят на гърба си своите черупки.

След като човешкото бебе Егс (озвучено в оригинал от Исаак Хемпстед-Райт) попада при кутийковците, те го отглеждат като свое. Така то става част от бандата чудаци, които се гмуркат в купчини боклук и събират изхвърлени механични джажди. Когато животът на кутийковците е застрашен от злия унищожител на вредители Арчибалд Прекрасни Краднър (озвучен в оригинал от носителя на „Оскар“ Бен Кингсли), който иска да ги елиминира, за да бъде приет в обществото на Сиренвил, бандата добросърдечни несръчковци няма друг избор, освен да се обърне за помощ към своя осиновен син и Уини – момиче с приключенски дух от богато човешко семейство. Двамата имат нелеката задача да обединят двата свята, разлюлени от ветровете на промянта и… сиренето.
 
„Тук има чудовища” разпалва въображението с дръзки герои, прекрасни илюстрации и други фантастични изобретения, които напълно ще задоволят детския апетит за забавление. С великолепните си илюстрации и сюжет, изграден с богато въображение, „Тук има чудовища” показва, че може би Роалд Дал има наследник в ХІХ век и че Дж. К. Роулинг може би има конкуренция.
„Дъ Биг Ишу”

"Тук има чудовища. Хрониките от Плъховмост 1" от Алан Сноу
Цена 14 лв., 248 стр.

От  „Скул Лайбръри Джърнъл”:
Плъховмост е населен с най-различни странни същества и също толкова странни хора. Подземните обитатели, сред които са кутийковците (срамежливи същества, облечени в кашони) и зелеглавите (които почитат зелето и привързват зелки към главите си) живеят в тунели и пещери под града. Едно момче на име Артър излиза от подземния си дом и открива зъл заговор. Потайните членовете на Сиренената гилдия, водени от противния Крадъл, отвличат подземните жители и кроят заговор да завземат града. Съюзници на Артър срещу Гилдията са подземните обитатели, един човек с железни чорапи и пиратите и плъхове, които управляват Морската пералня. В книгата има много вдъхновяващ шемет, който може да се хареса на почитателите на Роалд Дал и Лемъни Сникет. Многобройните висококачествени, черно-бели илюстрации оживяват Плъховмост и неговите граждани, с акцент върху комичния тон, и помагат за развитието на историята. Действието ясно се разгръща по-скоро за смях, отколкото за напрежение, както когато героите отблъскват нападение срещу кораба, като стрелят с катапулти от кюлоти. Някои читатели може да загубят интерес в понякога лутащата се поредица събития, но кратките глави, интересните същества, странното чувство за хумор и въздействащите илюстрации правят тази книга добър избор за децата, които обичат дългото и безгрижно фентъзи.
Сивън Енгелфрийд

От "Буклист":
На гърба с приспособление за летене, което се състои от кожени крила и кутия с ръчка, Артър тихо пърха из нощното небе над град Плъховмост. Откъсва връзка банани от оранжерията на „много едра дама с много дълга пръчка” и побягва, но става свидетел на незаконен лов на сирене, подгонват го и се озовава в беда. Скоро смелото момче се съюзява с кутийковци, зелеглави, пирати, плъхове, пенсиониран адвокат и хвърления в затвора Мъж с железни чорапи, в битка срещу глутница долни злодеи. Сноу, който е написал и илюстрирани смешни книги с картинки като „Как всъщност действа Дядо Коледа” (2004 г.), предлага малки, подробни, щриховани рисунки на почти всяка страница от романа. Илюстрациите помагат в ориентирането и вдъхват живота на по-фантастичните герои, те често са забавни, но и правят книгата достъпна за по-малките деца, които обичат дълги книги. Находчивата фантазия на Сноу, която донякъде напомня на творбите на Роалд Дал, съчетава смели сърца, ужасни неприятности и вдъхновена лудост.
Каролин Фелан

*  *  *

„Тук има чудовища” разпалва въображението с дръзки герои, прекрасни илюстрации и други фантастични изобретения, които напълно ще задоволят детския апетит за забавление. С великолепните си илюстрации и сюжет, изграден с богато въображение, „Тук има чудовища” показва, че може би Роалд Дал има наследник в ХІХ век и че Дж. К. Роулинг може би има конкуренция.
„Дъ Биг Ишу”

Рисунките на Сноу показват дикенсов град, а карикатурите му с глуповати лица и прецизно изрисувани машини правят тази книга толкова забавна за разглеждане, колкото и за четене.
Николет Джоунс, „Сънди таймс”

Сноу е написал симпатична, на моменти сюрреалистична история, придружена от десетки фантастични илюстрации, чийто стил е нещо средно между Мървин Пийк и Едуард Гори. Напоследък не се срещат често толкова щедро илюстрирани текстове, а някои от рисунките на сградите създават много силна атмосфера.
„Букс фор Кийпс”

Историята бързо завладява читателя. Тя е смешна и забавна, чудата като илюстрациите на автора… визуалната образност е фантастична и в двата смисъла на думата. Искреното, пленително забавление пропива цялата история.
„Скул лайбрериън”

За автора

Алън Сноу е добре познат автор и илюстратор на детски книги, както и в много области на дизайна и анимацията. Написал е два романа: „Тук има чудовища” и „По-лоши неща стават в морето!”, и двата се развиват в прекрасно чудатия свят на Плъховмост. Алън Сноу живее в Бат, Англия.

Сподели в: