Трупата на театър "Комисаржевска" ще играе в Пловдив спектакъл на Александър Морфов

На 15 юли 2008 г. по покана на фондация "Аполония"  трупата на театър "Комисаржевска” – Санкт-Петербург – Русия ще гостува в Античен театър – Пловдив със спектакъла на Александър Морфов "Сън в лятна нощ". Постановката (с превод на български) ще започне в 21 часа. Сценографията е на Тино Светозарев. В пиесата участват Александър Болшаков, Олга Арикова, Александр Ронис, Анатолий Горин, Анна Вартанян, Евгения Игумнова, Родион Приходко, Евгений Иванов, Сергей Байзгу, Маргарита Бичкова, Александър Баргман, Денис Пиянов, Анатолий Горин, Иван Василиев, Владимир Крилов, Артур Мкртчян, Александр Болшаков.

Билети се продават от днес на касата пред Община Пловдив. Цените са 20, 25 и 30 лева.

Би си струвало да разкажем накратко сюжета на "Сън в лятна нощ", защото това, което се случва в "Хамлет", "Отело" или "Крал Лир", се знае и от тези, които не са чели пиесите, нито са ги гледали на сцената или на екрана, обаче, това, което става в "Сън в лятна нощ", понякога не винаги е ясно дори на хора, които са чели или гледали пиесата. Поради това тази творба има най-много режисьорски интерпретации, колкото прочути, толкова и отличаващи се една от друга.

… Ето такава пиеса е написал Уилям Шекспир през 1594 година специално за своите хора – режисьорите, театралите. Прави с нея каквото си искаш и можеш – ще й хареса.  Стига да имаш сила и въображение…

При Морфов е направено великолепно. През целия спектакъл глупаците-занаятчии жужат – карат се, сдобряват се, репетират трагедията за  загиналите от любов Пирам и Тисбея… Но когато започнат да показват резултата на своята работа пред щастливите, богатите, знатните и влюбени помежду си, току-що оженени атински аристократи, които разговарят, смеят се, пият шампанско и си тръгват по средата на представлението, ни става жал до сълзи за горките глупаци.

Както всички Шекспирови пиеси и тази е написана за власт, за това – колко сладка е властта и колко са отвратителни тези, които й се наслаждават.  Александър Морфов, поставяйки "Сън в лятна нощ" в Театър "Комисаржевска" ( след като постави там и Шекспировата "Буря"), превъзходно разбира и кара и зрителите да разберат смисъла на най-веселата комедия на великия драматург.

Сподели в: