Трупата на Националната опера се завръща след успешно турне в Япония

16 представления в различни градове на Япония изнесе Националната опера и балет по време на турнето си от 4 до 26 октомври. Довечера трупата се завръща В България.

“Турандот”
от Пучини и “Бал с маски” от Верди бяха избраните заглавия, с които се срещна японската публика при четвъртото гостуване на Националната опера и балет.
 
Първите спектакли – три на "Турандот” и два на "Бал с маски”, се състояха с голям успех в Токио. В прословутата токийска зала Бунка Кайкан 3000 зрители аплодираха българите повече от половин час. Възторжената публика не напусна сградата и след поклоните. Огромни опашки се виеха, за да може всеки зрител да получи своя автограф от вече любимия изпълнител. Новите постановки на Пламен Карталов бяха приети с искрено възхищение и в японския град Нагоя, а след това и в още 13 града.

Впечатляващи бяха и реакциите на публиката относно детайли в сценичното решение и дори балетните акценти. Високата оценка е доказателство за поредния триумф на Националната опера и балет в Страната на изгряващото слънце. Както добре знаем в Япония гостуват най-големите световни оперни театри от ранга на Миланската "Ла Скала”, Виенската Щатсопер, Метрополитън, Мариинския театър, Ковънт Гардън.

Турнето се осъществи от авторитетната агенция Джапан артс и е четвърто за водещия ни оперен театър от 2000 година насам, когато Пламен Карталов за първи път заведе Софийската опера в Япония  с "Турандот”(предишната негова постановка) и „Джоконда”. Следващото турне бе през 2002 година с "Бохеми” и "Дон Карлос” и през 2005 – с "Риголето” и "Отело”.
Тази година спектаклите на "Бал с маски” и на "Турандот” дирижираха Емил Табаков, белгиецът Кун Кесълс и Борис Спасов. Сред звездните солисти се откроиха имената на Мариана Цветкова, Цветелина Василева, Баясгалан Дашням, Радостина Николаева, Елена Чавдарова – Иса, Камен Чанев, Емил Иванов, Бойко Цветанов, Кирил Манолов, Александър Крунев, както и японската примадона Шинобу Сато.

Гостуването на Софийската опера бе почетено от японската принцеса Такамадо, от японското императорско семейство, от дипломатическия елит в Токио, от нашия посланик акад. Благовест Сендов, от представители на японски и международни корпорации.

Първите спектакли, които преминаха с голям успех, бяха заснети от журналистката Даниела Кънева и оператора Емил Милев. Екипът на БНТ подготвя специално предаване, посветено на годишнината от първото представление на Софийска национална опера.

Сподели в: