Трупата на варненската опера за завърна от турне в Испания

Варненска опера отново спечели симпатиите на темпераментната испанска публика. От 5 до 8 ноември оркестър, хор, балет и солисти на Оперно-филхармонично дружество – Варна участваха в ХХІІІ Оперни празници в испанския град Палма де Майорка.

Бяха представени четири оперни спектакъла от репертоара на Дружеството: “Травиата” (Джузепе Верди), “Тоска” (Джакомо Пучини), “Любовен еликсир” (Гаетано Доницети) и “Кармен” (Жорж Бизе). Диригент на първите два спектакъла беше Борислав Иванов, а на третия и четвъртия – Христо Игнатов. 

Възторжената публика, изпълнила залата на фестивалния комплекс “Аудиториум”, топло аплодира изявите на солистите – сопраните Елена Герман в ролята на Виолета от “Травиата”, Линка Стоянова в ролите на Тоска от едноименната опера и Микаела от “Кармен”, Яница Нешева в ролята на Адина от “Любовен еликсир”, мецосопраното Елена Чавдарова – Иса в ролята на Кармен, тенорите Емил Иванов в ролите на Каварадоси от “Тоска” и Дон Хозе от “Кармен”,  Орлин Горанов в ролята на Алфред от “Травиата”, баритонът Петър Данаилов в ролите на Жорж Жермон от "Травиата", Скарпиа от "Тоска" и Тореадора от "Кармен" и басът Петър Бучков в ролята на Дулкамара от "Любовен еликсир".

Това е третото гостуване на Варненската оперна трупа на оперния фестивал в Палма де Майорка. Първото е в далечната 1978 г., когато са представени "Луд Гидия" от Парашкев Хаджиев, "Княз Игор" от Александър Бородин и "Борис Годунов" от Модест Мусоргски. Вторият гастрол на престижния форум е през 2003 г. с "Травиата", "Набуко" и "Аида" от Джузепе Верди и "Евгений Онегин" от Пьотр Илич Чайковски.

На престижната фестивална сцена освен варненци са участвали Софийската опера, Оперно-филхармонично дружество – Пловдив, оперните театри на Палма де Майорка, Дюселдорф и Мадрид. В различните издания на фестивала са гостували оперната прима Елена Образцова, тенорът Хосе Карерас, легендарният цигулар и диригент Йехуди Менухин и много други.

Сподели в: