Троянската война на сцена в София и Варна

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 21 октомври в София, НДК, Зала 1, 20:00 ч. и на 23 октомври във Варна, ДКС, 20:00 ч.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган. За шоуто в София ще пристигнат 50 от най-добрите танцьори на легендарния състав, както и огромен тир с декори, костюми и техника за двучасовия спектакъл. Освен новата програма „Троя” в двучасовия балетен спектакъл, като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола „ е включил и етюди от най-популярните си постановки.

Сюжетът

10-годишната Троянска война, най-кръвопротивната в древността, е в сюжета на мащабната балетна постановка. На сцената ще оживеят Омировите герои: олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита…), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида…).

Сценография, музика и костюми

Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада”, подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. Това е най-скъпата, зрелищна и мащабна продукция на трупата. За спектакъла балетът репетира от шест години.
Троянската война е преразказана с нов, модерен език на танца, като приказка – драмата на войниците от най-кръвопролитната война на древността, любовните истории, жени, които губят разсъдака си, войната и помирението на богове, полубогове и простосмъртни. За спектакъла танцьорите споделят: „Ние изживяваме приказката и тук разказваме историята, в която сме участници”.

Репетиции

Зрелищните спектакли на трупата са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори.Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола”, за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

Любопитно

За създаването на шоуто са използвани: 3 150 шноли, 3 500 артикула грим,  500 чифта гривни, обици и огърлици, 2 000 специално изработени цветя, 7 200 ч. репетиции, 12 000 метра плат, 2 000 метра ръчно рисуван шифон,  2 500 метра специален плат изтъкан в  Узбекистан, 300 чифта специално изработени обувки, 3 000 златни монети за шлемовете на войниците, 1 200 метра бинт са били използвани от танцьорите, само костюмите тежат 2.5 тона. Костюмиерът на шоуто печели наградата на Fashion TV за "най-добър дизайнер на костюми на годината" 2008.

Овации и гастроли

Спектакълът е посетен и печели овациите на много министри, премиери, звезди от шоу бизнеса сред които Селин Дион, Бритни Спиърс, Джо Кокър, Шакира, японският принц Микаса.

"Огънят на Анадола"  получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк,  Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди… От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

Гинес рекорди

“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в "Гинес": най-бързия танц в света – 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Арт директор, хореограф и създател на трупата

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

"Огънят на Анадола" е в България по покана на DEGRIS EVENTS.

21 октомври, София, зала1 НДК, 23октомври, Варна ДКС, начало 20 часа
Билети на касите на НДК и ДКС и в мрежата на Ивентим  

                                                      
                                                 

Сподели в: