Троен празник в Каварна

През настоящата 2013 г. Каварна посреща светлите християнски празници – Възкресение Христово и Гергьовден заедно. Те обединяват три чествания в едно.

Освен пасхалната радост на Великден и официалния градски празник, местното население почита покровителя на най-стария свой храм – „Св. Вмчк Георги“, съграден през далечната 1836 г. и обявен за паметник на културата.

По повод тези чествания и по инициатива на родолюбиви българи, каварненци и гостите на общината ще бъдат зарадвани с уникална пощенска картичка представяща външността на емблематичната църква – от преди половин век и днес. Изданието се разпространява безплатно.

Във връзка с реализацията на проекта, станал част от традиционни подобни издания, апелираме към всички каварненци, които притежават някакви материали свързани с духовното и културно развитие на града ни, да се свържат с нас на e-mail: a_dim@abv.bg или 088 9289387.

***

Историческа справка

Според запазените сведения, още в далечната 1880 г., заедно с обявяването на 6 май за Ден на храбростта и празник на Българската армия, Гергьовден е обявен и за официален празник на Каварна.

През годините местната управа на няколко пъти променя празника на града.

С решение на Временния изпълнителен комитет на Общинския народен съвет от 26 април 1991 г. (протокол №7) денят 6 май – Гергьовден, отново е възстановен като официален празник на Каварна.

 

Атанас Димитров – АтаДим

Сподели в: